Tradycyjne racuchy z jabłkiem. Dla wielu z nas to smak dzieciństwa
Klasyka polskiej kuchni, czyli racuchy z jabłkami, to propozycja, która nigdy nie zawodzi. Jabłka dodają racuchom przyjemnej słodyczy i delikatnej kwaskowatości, a także sprawiają, że placki są bardziej soczyste.
Jakie jabłka wybrać do racuchów? Najlepiej sprawdzą się twardsze odmiany, które nie rozpadną się podczas smażenia, takie jak np. ligol.
Owoce możemy kroić w cienkie plasterki, by rozłożyły się równomiernie w cieście, lub zetrzeć je na tarce, by masa była bardziej jednorodna. Aby podkreślić smak, warto dodać odrobinę cynamonu.
Świetna alternatywa dla klasycznych placuszków. Racuchy z gruszką i wanilią
Gruszki to owoce, które nadają się do racuchów równie dobrze, jak jabłka. Ich słodki smak oraz kremowa konsystencja świetnie komponują się z delikatnym ciastem.
Gruszki możemy pokroić lub zetrzeć tak samo, jak jabłka, pamiętajmy jednak aby sięgać po dojrzałe owoce.
Do ciasta na racuchy warto też dodać szczyptę wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego, który wzbogaci danie o subtelny aromat.
Racuchy idealne na jesienne dni. Dodaj banany i szczyptę cynamonu
Kolejnym smacznym, lecz dużo rzadziej wykorzystywanym dodatkiem do racuchów, są banany, które dodają plackom naturalnej słodyczy, dzięki czemu w przepisie możemy użyć mniejszej ilości cukru.
Do racuchów możemy dodać zarówno banana pokrojonego w cienkie plasterki, jak i purée, które wymieszamy z ciastem – oba sposoby świetnie się sprawdzą. Bananowe racuchy smakują doskonale posypane cynamonem lub polane syropem klonowym, tworząc wyśmienity deser lub sycące śniadanie.
Jak przygotować szybkie i smaczne racuchy z owocami? Prosty przepis
Istnieje wiele przepisów na racuchy z owocami. Niektórzy wykorzystują w nich drożdże świeże, inni suszone, a jeszcze inni zupełnie rezygnują z tego składnika, zamieniając go na proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną. Właśnie taki przepis proponujemy wszystkim tym, którzy chcą przygotować smaczne racuchy bez konieczności spędzenia godzin w kuchni.
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
2 jajka
-
łyżeczka cukru
-
szczypta soli
-
wybrane owoce
-
2 szklanki kefiru lub zsiadłego mleka
-
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
-
olej słonecznikowy do smażenia
-
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
-
W misce mieszamy mąkę pszenną z kefirem i jajkami.
-
Dodajemy cukier, proszek do pieczenia (lub sodę oczyszczoną) oraz szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
-
Wybieramy ulubione owoce, następnie kroimy je lub trzemy na tarce i dodajemy do ciasta, mieszając do połączenia składników.
-
Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy. Nakładamy po łyżce ciasta z owocami, tworząc małe placki. Racuchy smażymy na średnim ogniu, aż zarumienią się z obu stron (około 2-3 minuty na stronę).
-
Po usmażeniu wystarczy odsączyć racuchy na papierowych ręcznikach, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
-
Na koniec posypujemy cukrem pudrem lub polewamy słodką śmietanką.
Tak przygotowane racuchy z owocami będą lekkie, puszyste i pełne naturalnego aromatu owoców.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS