A A+ A++

Grillowanie dookoła świata

Dania z rusztu przygotowuje się na całym świecie. Amerykańskie barbecue to kwintesencja steków i żeberek, kraje azjatyckie mogą pochwalić się wybitnymi owocami morza i rybami, w Grecji króluje jagnięcina, w Meksyku kukurydza i wołowina grillowana w całości, a w Polsce klasyką nieprzerwanie są kiełbaski, karkówka, piersi z kurczaka i szaszłyki. Choć trudno nam oprzeć się temu, co dobrze nam znane, warto od czasu do czasu postawić krok w być może nieznaną jeszcze stronę i wypróbować składniki, które mogą zrewolucjonizować tegorocznego grilla.

Magia smaku w każdej kropli

Jednym z produktów, który kryje w sobie niesamowitą moc, jest naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman. 300-letnia receptura zawiera tylko 4 składniki – wodę, soję, pszenicę i sól. Piątym składnikiem w jego produkcji jest czas – sos dojrzewa kilka miesięcy, by każda jego kropla zawierała smak nie do podrobienia.

Od ponad 2500 lat stanowi nieodłączny element kuchni azjatyckiej. Jego walory smakowe doceniane są już niemal na całym świecie, a każda kropla ciemnego, fermentowanego sosu traktowana jest z należytym szacunkiem.

Sos sojowy to dodatek, który powinien zawsze trafiać na naszą listę zakupową. Dlaczego? Uwydatnia smaki, doprawia dania, eksponuje to, co w daniu najlepsze. Świetnie sprawdzi się podczas gotowania, duszenia, smażenia, przygotowywania sosów i dressingów, a także grillowania. Podczas letniej aury możemy więc różnorodnie wykorzystać jego atuty i wyprawić grillową ucztę pod chmurką, którą nasi bliscy i goście będą jeszcze długo wspominać.

Piąty smak pod lupą

W szkole uczyliśmy się o 4 podstawowych smakach – gorzkim, słodkim, kwaśnym i słonym. Warto wiedzieć, że do tej listy należy dodać fascynujący i pełen kulinarnych ambicji piąty smak – umami. Został odkryty około 100 lat temu przez Kikunae Ikeda – japońskiego profesora chemii, który podczas pracy na Uniwersytecie w Tokio badał wodorosty kombu i szukał wspólnego smaku łączącego produkty warzywne i mięsne.

Nazwa “umami” w języku japońskim oznacza “coś pysznego, wyśmienitego”, a jego smak jest niełatwy do określenia. Niekiedy umami opisuje się jako smak mięsny, pełny, esencjonalny, satysfakcjonujący. Jego źródłem jednak jest nie tylko mięso! Możemy odnaleźć go także na przykład w parmezanie, szparagach, pomidorach, grzybach, a także produktach zawierających soję – z których szczególne miejsce w naszym kulinarnym sercu ma właśnie sos sojowy.

Grillowa uczta z Kikkoman

Wiemy już, że umami oznacza “wyśmienity”, “przynoszący satysfakcję” – przygotowując się do grillowania, chyba każdy z nas chce, by dania spod naszej ręki można było określić tymi słowami. Najwyższa pora złapać w dłoń naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman i dać się ponieść kulinarnej wenie! Poniżej znajdziecie inspiracje i receptury, które z przyjemnością wykorzystacie podczas tworzenia idealnego letniego jadłospisu z grillem w roli głównej.

Ryby

Miła odmiana dla tradycyjnych mięsnych dań, pełnia smaku i lato w pełni, czyli rybka z rusztu w nowej odsłonie w towarzystwie sosu sojowego Kikkoman! Delikatny, soczysty tuńczyk z chrupiącą sałatą i sezamowym dressingiem to lekka i odświeżająca propozycja na letni lunch.

Grillowany stek z tuńczyka z sałatą

Składniki:

·      2 steki z tuńczyka po 150 g każdy

·      125 ml świeżo wyciskanego soku z pomarańczy

·      3 łyżki Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

·       ½ łyżeczka słodkiej papryki w proszku

·       ½ łyżeczka suszonego oregano

·      2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

·       ½ papryczki chili

Dodatki:

·      1 pęczek natki pietruszki

·      2 garście ulubionej sałaty

·      90 g drylowanych czarnych oliwek

·      1 łyżka kaparów

·      100 g pomidorków koktajlowych

Dressing:

·      3 łyżki oliwy z oliwek

·      1 łyżeczka pasty tahini

·      1 łyżka Ponzu – Mieszanka sosu Sojowego, octu o smaku Cytrynowym Kikkoman

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na marynatę: sos sojowy, sok z pomarańczy, przyprawy oraz czosnek. Dodaj chili lub sos tabasco i dokładnie wymieszaj. Dokładnie i z każdej strony posmaruj marynatą tuńczyka. Odstaw do zamarynowania. Usuń nadmiar marynaty z tuńczyka. Grilluj na mocno rozgrzanym ruszcie po ok. 1-2 min. z każdej strony. Ryba ma pozostać różowa w środku. Osobno wymieszaj składniki na dressing: sos Ponzu, pastę tahini oraz oliwę. Posiekaj oliwki. Pomidorki koktajlowe pokrój na połówki. Tuńczyka posyp pietruszką. Podawaj na sałacie z oliwkami i pomidorkami. Skrop dressingiem.

Wegetariańskie

Dania wegetariańskie zawsze budzą duże zainteresowanie – także mięsożerców! By były pełne smaku umami i gwarantowały genialne doznania, dodaj do nich sos sojowy Kikkoman. Oto fuzja kuchni środziemnomorskiej i azjatyckiej – ten grillowany bakłażan to prawdziwa eksplozja umami.

Grillowany bakłażan z sosem sojowym, pastą z tamaryndowca, majonezem truflowym i pomidorami

Składniki:

·      1 bakłażan średniej wielkości

·      2 ząbki czosnku

·      1 łyżka pasty z tamaryndowca

·      4 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      2 łyżki ketchupu

·       ½ łyżeczka mielonej kolendry

·      1 szczypta pieprzu

·      2 łyżki oliwy z oliwek

Pomidory:

·      200 g pomidorków koktajlowych

·      1 łyżka oliwy z oliwek

·      2 łyżki octu balsamicznego

·      2 ząbki czosnku

·      1 szczypta soli

·      1 szczypta pieprzu

Majonez truflowy:

·      4 łyżki majonezu

·      1 łyżka pasty truflowej lub tartej świeżej trufli

·      1 łyżka Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      1 łyżka kwaśnej śmietany 18%

·      2 łyżki tartego parmezanu

·      1 szczypta soli

·      1 szczypta pieprzu

·       ½ łyżeczka miodu

Do podania:

·      2 łyżki prażonych orzeszków piniowych

·      2 łyżki parmezanu

Przygotowanie:

Bakłażana przekrój na pół. Nożem natnij jego wnętrze w kratkę w taki sposób, aby nie przeciąć go na wskroś. Czosnek przeciśnij przez praskę do miski. Dodaj pastę z tamaryndowca, Sos sojowy Kikkoman, ketchup, kolendrę, pieprz oraz oliwę. Całość wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj bakłażana i odstaw go do lodówki na minimum 1 godz. Pomidorki koktajlowe wymieszaj z oliwą i octem balsamicznym. Dodaj posiekany czosnek oraz sól i pieprz. Wymieszaj. Przygotuj majonez truflowy. Wymieszaj majonez z pastą truflową, Sosem sojowym Kikkoman, śmietaną i tartym parmezanem. Dopraw solą, pieprzem i miodem. Wymieszaj. Bakłażana grilluj na średnio rozgrzanym ruszcie przez ok. 20-25 min, obracając go co jakiś czas. Pomidory zgrilluj razem z bakłażanem lub podsmaż krótko na patelni grillowej. Bakłażana podawaj z majonezem truflowym, grillowanymi pomidorami, orzechami piniowymi oraz tartym parmezanem.

Sałatki i dodatki

Nie ma grilla bez dodatków. Ich smak z łatwością podkręcisz sosem sojowym i dodasz im prawdziwego “kikk”! Sałatka ziemniaczana to klasyka gatunku, jeśli chodzi o dodatki do dań z grilla. Poznaj jej nową, przebojową odsłonę: z chrupiącymi kaparami, świeżym rozmarynem i pełnym umami sosem sojowym.

Sałatka ziemniaczana ze smażonymi kaparami

Składniki:

·      500 g ugotowanych młodych ziemniaków

·      1 czerwona cebula

·      2 łyżki kaparów

·      olej do smażenia

·      ½ pęczek grubego szczypiorku

Dressing:

·      1 łyżeczka musztardy francuskiej gruboziarnistej

·      2 łyżki majonezu

·      2 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      1 ząbek czosnku

·      1 świeżego rozmarynu

·      sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki przekrój na połowy i przełóż do miski. Cebulę pokrój w cienkie piórka i dodaj do ziemniaków. Wymieszaj majonez z sosem sojowym i musztardą. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekany rozmaryn. Wymieszaj sos z ziemniakami i cebulą. Rozgrzej olej na patelni. Kapary dokładnie odsącz na papierowym ręczniku. Wrzuć na olej i smaż, aż staną się chrupiące. Po usmażeniu ponownie odsącz na ręczniku papierowym. Posyp ziemniaki smażonymi kaparami oraz posiekanym szczypiorkiem.

Owocowa sałatka z kukurydzą i fetą

Połączenie grillowanej kukurydzy, owoców i świeżych ziół – skąpanych w delikatnym dressingu umami – składa się na idealny dodatek do grillowanych mięs i ryb.

Składniki:

·      1 kolba kukurydzy

·      1 awokado

·      140 g borówek i truskawek

·       ½ zielonego ogórka

·      1 mała czerwona cebula

·      1 garść szpinaku

·      1 garść listków świeżej kolendry

·      1 garść listków świeżej bazylii (najlepiej tajskiej)

·      1 garść pietruszki

·      50 g sera typu feta

·      1 łyżka Naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman

·      1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:

·      100 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      1 czubata łyżka miodu

·      1 ½ łyżki soku z cytryny

·      70 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Przygotuj dressing. Sos sojowy przelej do miski. Dodaj miód oraz sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dressing możesz doprawić odrobiną sosu tabasco. Kukurydzę skrop sosem sojowym i oliwą z oliwek. Zawiń w folię aluminiową i umieść na ruszcie. Grilluj ok. 30 min., od czasu do czasu obracając. Po zgrillowaniu ziarna kukurydzy zeskrob nożem. Awokado pokrój w dużą kostkę. Ogórka przekrój na ćwiartki. Ćwiartki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w cienkie piórka. Umyty szpinak przełóż do dużej miski. Dodaj kukurydzę, owoce, awokado, ogórka oraz zioła. Wymieszaj delikatnie. Przełóż na talerze, dodaj fetę i skrop dressingiem.

Marynaty

Produkty zamarynowane przed położeniem ich na gorący ruszt zyskują na smaku, a efekt smakowej rozkoszy jest niemal gwarantowany. Z sosem sojowym Kikkoman wystarczy kilka chwil, by stworzyć zachwycającą domową marynatę. Oto prosta marynata BBQ, którą przygotujesz w mgnieniu oka. Szczególnie wybornie smakuje z kurczakiem oraz indykiem, ale polubisz ją z każdym rodzajem mięsa, rybami i warzywami.

Marynata miodowo-sojowa

Składniki:

·      7 łyżki Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      3 łyżeczki miodu

·      3 łyżeczki średnio ostrej musztardy

·      3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Marynata doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa. Odstaw do zamarynowania na kilka godzin lub na noc – w zależności od mięsa (wieprzowina i wołowina marynują się dłużej niż kurczak czy ryba).

Jeśli masz ochotę na coś ostrzejszego, oto aromatyczna, lekko pikantna marynata, która idealnie nadaje się do zmiękczania mięsa i ryb na grilla.

Pikantna marynata jogurtowa

Składniki:

·      160 ml Naturalnie warzonego sosu sojowego Kikkoman

·      120 g miodu

·      25 g startego imbiru

·      200 g startej cebuli

·      20 g curry w proszku

·      400 g jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Wymieszaj wszystkie składniki. Marynata doskonale pasuje do każdego rodzaju mięsa i ryby – wybrany składnik odłóż do zamarynowania przynajmniej na kilka godzin w chłodne miejsce.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWójcik: Wpływy rosyjskie? Przed komisją powinien stanąć Tusk
Następny artykułЧас подорожі на поїзді Київ – Варшава скоротять на понад годину – УЗ