Ogórki kiszone to popularny w Polsce przysmak, który w kuchni ma wiele zastosowań. Ogórki kiszone powstają w procesie fermentacji mlekowej, dzięki czemu zyskują sporo właściwości odżywczych. A do tego są zdrowe i smaczne!
Ogórki kiszone: właściwości dla zdrowia
Przygotowany z nim sok jest świetną bazą do zupy ogórkowej, a same ogórki to idealny dodatek do sałatek, surówek, smażonych ryb czy grillowanych mięs. Są również doceniane za cenne dla naszego zdrowia właściwości – to naturalny probiotyk, który wspomaga układ odpornościowy i pokarmowy. Pomaga w odbudowie flory bakteryjnej, chronią układ pokarmowy przed działaniem antybiotyków. Ogórki kiszone zawierają sporo witamin, w tym B, A, C, K, E, mające dobry wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów. Oprócz tego zawierają fosfor, magnez i potas, które z kolei mają dobroczynny wpływ na układ kostny. Ze względu na zawartość witaminy C, mogą być pomocne przy zwalczaniu infekcji i przeziębień. Na tym jednak nie koniec. Do długiej listy należy dopisać jeszcze to, że pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia miażdżycy i chorób serca. Dodatkowo mogą redukować stres i zapobiegać migrenom.
Ogórki kiszone najlepiej przygotowywać samemu lub sięgać po produkty ze sprawdzonego źródła. Dzięki temu będziemy mieli kontrolę nad tym, co ląduje w słoiku. Szukasz sprawdzonego przepisu na idealne ogórki kiszone? Wypróbuj babciną metodę 3×3, dzięki której popularny przysmak będzie chrupiący i aromatyczny.
Jak zrobić ogórki kiszone? Unikaj tych błędów
Ogórki kiszone to popularny w Polsce przysmak123RF/PICSEL
W czystych, wyparzonych wrzątkiem słoikach umieszczamy umyte wcześniej ogórki. Możemy dodać (opcjonalnie) inne warzywa takie jak np. gałązki kopru, lubczyku czy pietruszki. Następnie dodajemy przyprawę, a następnie zalewamy przygotowaną wcześniej miksturą. Odstawiamy słoiki w ciemne i chłodne miejsce, co jakiś czas potrząsamy nimi. Po kilku dniach ogórki powinny być gotowe do spożycia. Można je przechowywać w lodówce, a po zawekowaniu – na półce.
Zdarza się, że czasami ogórki kiszone nie wychodzą tak, jak powinny. Miękkie, puste w środku, a czasami i zepsute. Oto najczęstsze błędy, jakie popełniamy:
-
Nieszczelne układanie ogórków w słoiku – przez niewłaściwe ułożenie wypływają nad zalewę i mają kontakt z tlenem. A to już prosta droga do psucia się kiszonek. Ogórki należy układać ciasno i w całości zalać zalewą,
-
Zbyt wysoka temperatura podczas przechowywania – najlepsza temperatura do przechowywania ogórków kiszonych to od 5 do 6 st. C,
-
Wybór soli do ogórków kiszonych – sól jodowana spowalnia proces fermentacji, dlatego najlepiej sięgać po sól kamienną.
Nie tylko liście laurowe, koper czy gorczyca. Dodaj do nich jeszcze kilka innych przypraw, które sprawią, że smak ogórków kiszonych będzie jeszcze bardziej wyrazisty123RF/PICSEL
Warto też sięgnąć po odpowiednią mieszankę przypraw do ogórków kiszonych. W tradycyjnym procesie kiszenia ogórków najlepiej sięgać po “drużynę przypraw”, która nada przekąsce idealny smak i aromat. Dlatego niezbędne są:
-
koper,
-
gorczyca,
-
chrzan,
-
liście laurowe,
-
ziele angielskie.
To sprawdzona mieszanka, dzięki której ogórki nabiorą odpowiedniego smaku. Jeżeli do wspomnianych składników pokusimy się też o dodanie imbiru, kolendry i odrobiny papryczki chilli, ogórki kiszone z pewnością nabiorą lekko pikantnego i wyrazistego smaku.
“Na zdrowie”: Ogórek na swoją popularność zapracował samInteria.tv
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS