A A+ A++

Siemię lniane – utrzymuje w ryzach apetyt, poprawia perystaltykę jelit

Siemię lniane, czyli nasiona lnu zwyczajnego to płaskie nasiona wielkości 2-3 mm o szarobrązowej barwie. Po zalaniu wodą nabierają ciemnobrązowego koloru i nawet kilkakrotnie powiększają swoją objętość, otaczając się jednocześnie dużą ilością śluzu. Ta właściwość sprawia, że siemię lniane uznawane jest przez lekarzy i dietetyków za doskonałe panaceum na dolegliwości żołądkowe i powinno na stałe znaleźć się w codziennym jadłospisie.

Siemię lniane to bogate źródło błonnika, który pozwala na długo zachować sytość, a co za tym idzie, kontrolować głód. To również źródło kwasów tłuszczowych omega-3 oraz estrogenów, czyli hormonów odpowiadających m.in. za procesy tworzenia kości, rozmieszczenie tkanki tłuszczowej, stan emocjonalny i libido.

Badania wykazały, że nasiona siemienia lnianego pomagają schudnąć, a później utrzymać szczupłą sylwetkę i dobrą formę. Siemię reguluje gospodarkę hormonalną, utrzymuje w ryzach apetyt, ułatwia wypróżnianie, poprawia perystaltykę jelit, zapobiega zaparciom, wzdęciom i bólom brzucha. Nasiona te znane są także z silnych właściwości antyoksydacyjnych i przeciwnowotworowych, a dodatkowo obniżają cholesterol i chronią przed cukrzycą.

Po siemię lniane powinny także sięgać osoby, u których zdiagnozowano chorobę wrzodową i zespół jelita drażliwego.

Nasiona siemienia lnianego, zarówno te w całości jak i zmielone spożywać można z ulubionym jogurtem, kefirem, owsianką czy koktajlem. Osoby cierpiące na chorobę wrzodową żołądka lub zespół jelita drażliwego mogą przyrządzić miksturę z trzech łyżek nasion i 200 ml ciepłej wody. Należy ją następnie odstawić na około godzinę, a powstały kisiel pić raz dziennie, najlepiej na czczo.

Zobacz również:

Nasiona chia – usprawniają proces trawienia, wymiatają z jelit złogi

Nasiona chia to jadalne nasiona Salvia hispanica, czyli rośliny kwitnącej z rodziny miętowatych, występującej w środkowym i południowym Meksyku lub pokrewnych Salvia columbariae, Salvia Polystachia lub Salvia tiliifolia. Nasiona chia są owalne i szare, z czarnymi i białymi plamami, ale choć wyglądają dość niepozornie, to cenione były już w czasach prekolumbijskich.

Nasiona chia zawierają kwas ALA, błonnik, magnez, cynk, potas i mnóstwo wapnia. To także wyjątkowo bogate źródło żelaza, witamin A, C i E oraz niacyny i fosforu. 

Nasiona chia to wyjątkowo bogate źródło m.in. żelazaCanva ProINTERIA.PL

Naukowcy już dawno udowodnili prozdrowotne właściwości nasion chia, które:

  • skutecznie obniżają ciśnienie tętnicze krwi,

  • koją układ nerwowy,

  • zapobiegają demencji, 

  • chronią przed nowotworami,

  • chronią przed chorobami serca i cukrzycą. 

To jednak nie wszystko! Badania wykazały, że nasiona chia wspomagają organizm w redukcji nadmiernych kilogramów. Chia usprawniają bowiem proces trawienia, wymiatają z jelit złogi i produkty przemiany materii, likwidują zaparcia oraz skutecznie sycą, blokując napady głodu. Finalnie pomagają więc schudnąć, a później utrzymać wagę oraz szczupłą sylwetkę.

Nasiona chia z powodzeniem dodawać można do do puddingów oraz koktajli, muesli, ciast i deserów. 

Pestki dyni – podkręcają metabolizm

Pestki dyni, znane także jako pepita to jadalne nasiona dyni, zazwyczaj płaskie i owalne, słynące z dobroczynnego wpływu na organizm. To bogate źródło fitosteroli oraz kwasów takich jak:

  • oleinowy,

  • linolowy,

  • palmitynowy,

  • stearynowy,

  • arachidowy. 

Pestki dyni dostarczają cennych witamin, takich jak A, B, E i K oraz minerałów jak wapń, żelazo, cynk i magnez. To bogate źródło błonnika, który syci, podkręca metabolizm, a finalnie pozwala pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Regularnie spożywane pestki dyni usprawniają pracę nerek, wątroby, układu nerwowego i moczowego, a nawet zapobiegają bolesnej kamicy nerkowej.

Pestki dyni doskonale sprawdzą się jako zdrowa przekąska lub dodatek do dań obiadowych, sałatek, zup – kremów, a nawet ciasteczek i deserów.

Pestki dyni sprawdzą się jako dodatek do sałatek

Pestki dyni sprawdzą się jako dodatek do sałatekCanva ProINTERIA.PL

Nasiona słonecznika – obniżają zły cholesterol

Silne przeciwzapalne, a dodatkowo także odchudzające działanie mają także nasiona słonecznika. Obniżają one zły cholesterol, sycą, a przez wzgląd na wysoką zawartość błonnika, wymiatają zbędne produkty przemiany materii i pomagają redukować ilość tłuszczu wchłanianego przez organizm.

Nasiona słonecznika są bogatym źródłem witamin A, B1, B2, B5, B6, B9, C, D, E oraz minerałów, takich jak:

  • potas,

  • wapń,

  • magnez,

  • cynk,

  • selen, 

  • miedź, 

  • mangan,

  • żelazo,

  • jod,

  • chrom,

  • fluor,

  • molibden,

  • krzem,

  • kobalt,

  • fosfor, 

  • sód.

Nasiona słonecznika usprawniają pracę jelit i wątroby, stabilizują poziom cukru we krwi oraz cholesterolu, chronią przed miażdżycą i sycą na długo. W efekcie zapobiegają nagłym napadom głodu i pomagają utrzymać zdrową, szczupłą sylwetkę.

Nasiona słonecznika można dodawać do sałatek

Nasiona słonecznika można dodawać do sałatekCanva ProINTERIA.PL

Nasiona słonecznika można spożywać solo lub dodawać do granoli, jogurtu, sałatek, owsianki i wypieków. 

„Zdrowie na widelcu”: Jak mielić siemię lniane? Ważny jest jeden szczegółPolsat Cafe

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPolicja przypomina o bezpieczeństwie na rowerach i hulajnogach w Karkonoszach
Następny artykuł5 modeli spodni na jesień 2024. Będą królowały na ulicach