Delagatura NIK w Opolu przeprowadziła kontrolę ws. żywienia pacjentów w opolskich szpitalach. Podczas niej Izba zauważyła problemy z procedurami zamówień stosowanych przy zakupie żywności. Natomiast pozytywnie oceniła zatrudnianie przez szpitale dietetyków układających posiłki dla chorych.
Kontrola żywienia pacjentów w opolskich szpitalach
NIK przeprowadził kontrolę doraźną zamówień ws. żywienia pacjentów 4 szpitali w województwie opolskim:
- Prudnickiego Centrum Medycznego,
- Brzeskiego Centrum Medycznego,
- 116. Szpitala Wojskowego w Opolu,
- Opolskiego Centrum Onkologii.
Kontrolerzy Izby wykryli nieprawidłowości przy zamówieniach żywności dla pacjentów.
– Niewłaściwie stosowano przepisy o zamówieniach publicznych zarówno w trakcie przygotowania, jak i prowadzenia postępowania o udzielenie zamówienia publicznego. Naruszenia regulacji prawnych stwierdzono przy sporządzaniu planu postępowań o udzielenie zamówień, przy szacowaniu jego wartości, opisie przedmiotu zamówienia oraz ustalaniu kryteriów oceny ofert – wskazano w komunikacie NIK.
Nieprawidłowości miały wymiar formalny – np. w szpitalu wojskowym nierzetelnie przeprowadzono ocenę ofert, w wyniku czego wybrano np. ofertę podmiotu, który powinien być odrzucony z uwagi na jej niezgodność z warunkami zamówienia.
W trakcie kontroli ustalono, że w Opolskim Centrum Onkologii wydano blisko 5 tys. zł z naruszeniem zasad należytego zarządzania finansami. Najwięcej naruszeń procedur odnotowano jednak w Prudnickim Centrum Medycznym, gdzie na etapie przygotowania do postępowania nie ustalono wartości zamówienia, w efekcie czego z naruszeniem przepisów ustawy Prawo zamówień publicznych zawarto umowę o wartości 183,3 tys. zł brutto. Prudnicki Szpital nie wyegzekwował także całości należności z tytułu naliczonej wykonawcy kary umownej za nienależyte wykonanie umowy. Do odzyskania pozostało bowiem 27,9 tys. zł.
Kontrolerzy NIK podkreślają jednak, że w każdej z badanych placówek w przygotowaniu i realizacji zamówień uczestniczył wykwalifikowany dietetyk. Specjalista brał udział w sporządzaniu specyfikacji zamówień, a także podczas ich realizacji – w weryfikacji jadłospisów dziennych i planowanych na kolejne dni. Dietetyk oceniał również dostarczone posiłki pod względem właściwej temperatury, jakości i ilości.
Autor: Marek Szczepanik
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS