– Fryzjer podczas zabiegu koloryzacji w salonie zmienia pH włosów na zasadowe. Powoduje to rozchylenie się łusek, dzięki czemu pigment może wnikać głębiej. Na koniec usługi zaś zakwasza włókna, obniżając ich pH – ma to na celu domknięcie łusek, co jest niezbędne dla zwiększenia intensywności koloru. Przestrzeganie w domu kilku zasad pozwoli utrzymać efekt profesjonalnego farbowania jak najdłużej – podkreśla fryzjerka Magdalena Grabowska-Romanko.
Unikaj bardzo wysokiej temperatury
Prostownica, lokówka czy karbownica emitują wysoką temperaturę, co niekorzystnie oddziałuje na kolor włosów. Pod wpływem ciepła dochodzi do stopniowego blaknięcia pigmentu. Aby tego uniknąć, przed zastosowaniem urządzeń warto sięgnąć po produkt termoochronny, który zabezpieczy łuskę przed wysuszeniem i matowieniem. Obecna sytuacja stwarza najlepsze warunki do tego, by w dużym stopniu ograniczyć stylizację z wykorzystaniem sprzętu będącego źródłem ciepła.
Nawilżaj, nawilżaj, nawilżaj
– Intensywne nawilżanie pozwala zachować włosy w jak najlepszej formie, a to jest gwarancją wydłużenia trwałości efektu koloryzacji w salonie. W regularnej pielęgnacji nie powinno zabraknąć nawilżających szamponów, odżywek i maseczek. Zabiegi domowe warto wzbogacić o olejowanie, które można wykonywać na mokro i sucho. Ta forma odżywiania przypadnie do gustu zwolenniczkom naturalnej pielęgnacji – mówi fryzjerka, właścicielka salonu Diva w Pszczynie.
Sięgnij po szampon koloryzujący
Idealnym rozwiązaniem łączącym funkcję produktu pielęgnacyjnego i odświeżającego odcień włosów są szampony koloryzujące. Kosmetyki te bazują na pigmentach bezpośrednich, które pogłębiają nasycenie odcienia. Pozwalają podtrzymać blask włosów rozjaśnianych, złotych blondów, miedzianych, brązowych, ciemnych brązów oraz czarnych. Wzmacniają nie tylko naturalny kolor, ale także ten osiągnięty podczas usługi salonowej u fryzjera.
Przygotuj płukanką zakwaszającą
– Płukankę zakwaszającą włosy, która zapobiega matowieniu koloru, można samodzielnie przygotować na bazie produktów spożywc … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS