A A+ A++

Pełny smaku i aromatu rosół to duże wyzwanie. Każdy, kto kiedykolwiek próbował przygotować tę tradycyjną zupę, wie, że w teorii jest to o wiele łatwiejsze, niż w praktyce. Niewielu osobom udało się zrobić doskonały rosół za pierwszym razem, ale trening czyni mistrza. Jeśli zastanawiasz się, dlaczego rosół jest mętny, oto wyjaśnienie.

Przyczyn może być wiele. Przede wszystkim należy pamiętać, że gotując rosół, musimy najpierw zalać mięso zimną wodą i dopiero później zagotować. Jeśli włożymy mięso do wrzącej wody, białko wydzieli się błyskawicznie i odbierze naszej zupie przejrzystość. To najczęściej popełniany błąd wśród początkujących amatorów rosołu.

Ponadto rosół powinien gotować się powoli. Cierpliwość jest tutaj kluczowa. Postawmy wywar na niewielkim ogniu i dajmy mu wydobyć cały smak z warzyw i mięsa. Jeśli zbyt szybko się zagotuje, musimy liczyć się z tym, że stanie się mętny, a i smak będzie pozostawiał wiele do życzenia. Ważnym składnikiem, którego brak może przyczynić się do mętnego wyglądu zupy, jest opalana cebula. Pamięć o niej jest gwarancją idealnego koloru i smaku rosołu.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTo będzie nostalgiczny spacer po Inowrocławiu
Następny artykułGryglas: pierwsza energia z farm na Bałtyku popłynie pod koniec 2024 r.