A A+ A++

Parówki, czyli drobnozmielone kiełbaski, są najczęściej obleczone specjalną osłonką, wykonaną przeważnie z jelit zwierząt. Podczas intensywnej obróbki termicznej niektóre składniki zawarte w parówkach zmieniają stan skupienia z płynnego na lotny. Gaz się rozszerza i próbuje znaleźć ujście. Wewnątrz parówki wzrasta ciśnienie, gaz napiera na powierzchnię, nie wytrzymuje, poddaje się i pęka. Ale dlaczego parówka pęka wzdłuż, a nie w poprzek? Odpowiedź znajdziemy na profilu Ratunku, fizyka na platformie Tumblr.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAmerykański głos Putina. Były żołnierz US Navy w służbie kremlowskiej propagandy
Następny artykułPolicjanci zatrzymali złodziejkę drogich perfum, miała przy sobie narkotyki