A A+ A++

Do zjawisk kojarzonych z nadchodzącą jesienią należą zmiany w wyglądzie drzew powodowane najpierw zmianą koloru a następnie zrzucaniem liści. Jest to zjawisko bardzo ciekawe, jednak nie każdy zdaje sobie sprawę dlaczego tak się dzieje, że drzewa liściaste tracą liście jesienią.

Rośliny, które znalazły swoje miejsce w strefie umiarkowanej przez miliony lat przystosowały się do panujących w niej warunków klimatycznych. Nauczyły się w jaki sposób najlepiej przetrwać niekorzystne warunki pogodowe.


Rośliny jednoroczne bardzo szybko zakwitają i wykształcają nasiona, które są w stanie przetrwać zimę. Bulwy, cebule lub korzenie roślin kilkuletnich silnie rozrastają się pod ziemią, natomiast część rosnąca nad powierzchnią zamiera. Z nadejściem wiosny z organów ukrytych pod ziemią odradza się nowa roślina.

Drzewa należące do roślin wieloletnich niestety nie mogą wykorzystać sposobu roślin jednorocznych czy kilkuletnich. Zatem, aby przetrwać niesprzyjający wegetacji okres, a przede wszystkim niedostatek wody i promieni słonecznych, znalazły inne rozwiązanie – właśnie zrzucanie liści. Drzewo zrzucając liście wchodzi w stan spoczynku. Zmniejsza się zapotrzebowanie rośliny na wodę, gdyż liście jej nie wyparowują. W tkankach magazynowane są cukry i tłuszcze, dzięki którym roślina jest odporna na mróz, ustaje fotosynteza. Gdy następuje pora jesienna i skraca się długość dnia względem nocy jest to sygnał, że właśnie nadchodzi pora na zimowy odpoczynek – czas na odpadanie liści. Natomiast czas wiosenny daje znaki wydłużającym się dniem, iż nadchodzi czas kiedy należy rozpocząć wypuszczanie zielonych pędów.

Aby proces zrzucania liści przebiegł prawidłowo najpierw liść zmienia barwę i starzeje się. Co się wtedy dzieje w tej naturalnej fabryce?

Zielony chlorofil w liściach jest pobudzany promieniami słonecznymi do syntezy składników odżywczych potrzebnych roślinie do życia. Proces ten określamy mianem fotosyntezy i jest to jeden z najbardziej kluczowych procesów dla istnienia życia na Ziemi. Kiedy słońca jest coraz mniej chlorofil ulega rozkładowi, a rośliny wycofują wodę i cenne składniki odżywcze z liści do łodyg i korzeni. Równocześnie zaczynają ujawniać się, ukryte wcześniej za zielenią, karoteny (barwniki pomarańczowe) i ksantofile (barwniki żółte), które w efekcie połączenia z kwasami tłuszczowymi dają barwne woski. Zwiększeniu ulega obecność antocyjanu (barwnik fioletowy). To właśnie tłumaczy dlaczego liście na jesieni przybierają piękne kolory. W związku z faktem, iż substancje odżywcze i woda magazynowane w liściach, już wcześniej zostały wycofane, liście stają się niepotrzebne.

W ogonku liścia, tuż przy łodydze, tworzy się warstwa odcinania, która odcina dopływ substancji odżywczych do liścia. Teraz wystarczy odrobinę silniejszy podmuch wiatru i liście opadają na ziemię.

Drugi powód dla którego drzewa gubią liście jest dużo łatwiejszy do wytłumaczenia. Podczas przymrozków woda w liściach zamieniłaby się w lód. A zamarznięta woda mająca postać kryształków jest nieprzyswajalna dla korzeni.

Ale przecież świerk czy sosna nie zrzucają swych igieł na zimę – dlaczego?

Te drzewa dużo lepiej radzą sobie z przymrozkami. Mrozy i brak wody nie są dla nich tak groźne. Igły pokryte są grubą warstwą skórki i substancji woskowej, która zabezpiecza je przed niskimi temperaturami powietrza i utratą wody. Mają także mniejszą powierzchnię niż liście oraz jest w nich znacznie mniej wody niż w liściach. Ponadto drzewa iglaste na zimę odprowadzają wodę z igieł do niższych partii rośliny. Wyjątkiem wśród polskich drzew iglastych jest modrzew. Ma on bardzo cienkie i delikatne igły, które nie przetrwałyby zimy i dlatego zrzuca je jesienią.

bialystok.lasy.gov.pl 
opr. (or)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułMłodzi strażacy z Moszczenicy uporządkowali pomnik ofiar II wojny światowej
Następny artykułSmakOFF czyli Festiwal Smaków Regionalnych po raz drugi w Piątnicy