A A+ A++

Dietetyk dr Hanna Stolińska przyznaje, że trudno sobie wyobrazić Wielkanocny stół bez jajek, majonezu, wędliny, białej kiełbasy i sernika. Trzeba jednak pamiętać, że taki zestaw w zbyt dużych ilościach jest niekorzystny dla zdrowia. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby z przewlekłą niewydolnością nerek, dla których nadmiar białka w diecie jest najbardziej niekorzystny.

Abp Polak o Wielkanocy w czasach koronawirusa: Wiemy, że nie wszyscy zmieścimy się do kościołów

Co zrobić, by nieco zmniejszyć ilość białka w potrawach, które spożywamy w świąteczne dni?

Doradzałbym odstawienie majonezu czy rozdzielenie niektórych potraw, na przykład zjedzenie jajek na śniadanie i potem niewielkiej porcji mięsa na obiad. Najlepiej z kaszą – sugeruje ekspertka. Sałatkę jarzynową można przyrządzić bez jajek, a jeśli chodzi o ciasta, to jest naprawdę bardzo dużo ciekawych przepisów wegańskich – dodaje.

W Polsce prawie 4,5 mln osób zmaga się z przewlekłą chorobą nerek. Te osoby muszą pamiętać, że każde odstępstwo od diety to dodatkowe obciążenie dla ich organizmu. Dwa dni delikatnych odstępstw nie muszą skończyć się źle, ale jeśli chory pójdzie na żywioł to konsekwencje mogą być poważne – dodaje dr Hanna Stolińska.

/RMF FM

Po jeszcze więcej informacji odsyłamy Was do naszego nowego internetowego Radia RMF24.pl

Słuchajcie online już teraz!

Radio RMF24.pl na bieżąco informuje o wszystkich najważniejszych wydarzeniach w Polsce, Europie i na świecie.

Mazurek wielkanocny. Malinowy, błyskawiczny w przygotowaniu

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułProf. Gut: Trudno ocenić, czy pandemia już słabnie
Następny artykułTeam Rosberg pokazał barwy