Chlorofil wspomaga też regenerację koenzymu Q10. Jest to szczególnie ważne dla osób stosujących leki na obniżenie cholesterolu, które zaburzają wytwarzanie koenzymu Q10 i dla osób dojrzałych, gdyż z wiekiem zaczyna go brakować.
Zielone warzywa to również źródło żelaza. Jest to wprawdzie żelazo niehemowe, czyli gorzej przyswajane niż to z mięsa. Jednak warzywa zawierają witaminę C, więc wchłanianie zwiększa się wielokrotnie, co daje nawet wyższe spożycie żelaza z zielonych warzyw.
W zielonych warzywach jest też wapń. Dużo zawierają go jarmuż, kapusta pekińska i brokuły.
Czy w hashimoto można jeść soję?
Niemal wszystkie warzywa są dobre dla tarczycy, a jedyne ograniczenia dotyczą tylko ilości niektórych z nich. W pierwszym etapie leczenia, szczególnie gdy stosujemy leki i próbujemy przywrócić prawidłowy poziom hormonów, pewne składniki warto mieć pod kontrolą.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS