A A+ A++

Chlorofil wspomaga też regenerację koenzymu Q10. Jest to szczególnie ważne dla osób stosujących leki na obniżenie cholesterolu, które zaburzają wytwarzanie koenzymu Q10 i dla osób dojrzałych, gdyż z wiekiem zaczyna go brakować.

Zielone warzywa to również źródło żelaza. Jest to wprawdzie żelazo niehemowe, czyli gorzej przyswajane niż to z mięsa. Jednak warzywa zawierają witaminę C, więc wchłanianie zwiększa się wielokrotnie, co daje nawet wyższe spożycie żelaza z zielonych warzyw.

W zielonych warzywach jest też wapń. Dużo zawierają go jarmuż, kapusta pekińska i brokuły.

Czy w hashimoto można jeść soję?

Niemal wszystkie warzywa są dobre dla tarczycy, a jedyne ograniczenia dotyczą tylko ilości niektórych z nich. W pierwszym etapie leczenia, szczególnie gdy stosujemy leki i próbujemy przywrócić prawidłowy poziom hormonów, pewne składniki warto mieć pod kontrolą.

czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPowstaną drogi rowerowe z Katowic do Mysłowic i Sosnowca. O podwyższonym standardzie
Następny artykułW gminie Gowarczów wylała rzeka