Przestrzeganie diety przez osoby z alergią pokarmową może być trudne, ale ma kluczowe znaczenie dla utrzymania zdrowia i zapobiegania reakcjom alergicznym. Jak prowadzić taką dietę? Podpowiadamy!
-
Zidentyfikuj alergeny
Po pierwsze, ważne jest, aby dokładnie wiedzieć, które pokarmy wywołują alergie. Warto skonsultować się z alergologiem, aby przejść testy alergiczne, które mogą wskazać konkretne alergeny.
Najczęstsze alergeny pokarmowe to orzechy, w tym orzeszki ziemne, nabiał, jaja, soja, pszenica, ryby i skorupiaki.
-
Czytaj etykiety
Producenci żywności są zobowiązani do jasnego wymieniania powszechnych alergenów na etykietach produktów. Poszukaj wyrażeń takich jak „zawiera”, „może zawierać” lub „przetwarzane w zakładzie”, które wskazują na potencjalne narażenie na alergen.
Wybieraj takie produkty spożywcze, które nie zawierają alergenów, dzięki czemu można uniknąć reakcji alergicznej.
-
Unikaj przenoszenia alergenów przez skażenie krzyżowe
Do skażenia krzyżowego może dojść w przypadku kontaktu żywności alergizującej z niealergizującą.
Aby temu zapobiec, przed przygotowaniem posiłków pozbawionych alergenów należy dokładnie wyczyść przybory kuchenne, deski do krojenia i innego rodzaju powierzchnie.
-
Gotuj w domu
Przygotowywanie posiłków w domu daje pełną kontrolę nad składnikami i procesem gotowania.
Używaj przepisów wolnych od alergenów i świeżych, pełnych składników. Jeśli to możliwe, unikaj żywności przetworzonej, ponieważ może ona zawierać ukryte alergeny.
-
Wybieraj substytuty produktów
Znajdź substytuty składników alergizujących, na przykład, jeśli masz alergię na nabiał, wypróbuj alternatywy dla mleka roślinnego, takie jak mleko migdałowe lub mleko kokosowe. Dostępnych jest również wiele zamienników jajek do pieczenia i gotowania.
-
Stosuj dietę pudełkową
Obecnie bardzo dobrym wyborem dla osób z alergiami może być także dieta pudełkowa Mikołów – https://likeat-cateringdietetyczny.pl/dieta-pudelkowa-mikolow/ czy w innym mieście.
W ramach takiego cateringu dietetycznego do wyboru są różne diety, na przykład dieta bez laktozy, bez glutenu. Dzięki temu można jeść zdrową i bezpieczną żywność bez poświęcania czasu na gotowanie.
-
Planuj posiłki
Zaplanuj posiłki i przekąski z wyprzedzeniem, aby mieć pewność, że masz pod ręką i wolne od alergenów produkty spożywcze.
Również warto mieć przy sobie bezpieczne przekąski, gdy jesteś w podróży, aby uniknąć przypadkowego narażenia się na kontakt z alergenami.
Uwzględniając te właśnie kwestie, można prowadzić bezpieczną dietę w przypadku pojawienia się różnych rodzajów alergii oraz nietolerancji pokarmowych – także bez samodzielnego gotowania!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS