A A+ A++

Przewlekłe zmęczenie, depresja, cukrzyca, otyłość, nadciśnienie – do rozwoju tych problemów może przyczyniać się przewlekły stan zapalny w naszym organizmie. Jak go powstrzymać? Pomoże w tym między innymi odpowiednio skonstruowana dieta.

Podziel się

Dieta antyzapalna – co warto o niej wiedzieć (123RF)

ycipk-154qr4

Stan zapalny jest naturalną reakcją obronną organizmu na zakażenie czy infekcję. Ma także usuwać zagrożenie i naprawić szkody. Jednak, gdy utrzymuje się zbyt długo, sam staje się poważnym niebezpieczeństwem dla naszego zdrowia.

Ostry stan zapalny przechodzi bowiem niekiedy w przewlekły, a proces ten może ciągnąć się miesiącami, a nawet latami, prowadząc do nieustannej stymulacji układu odpornościowego oraz niszczenia tkanek w miejscu, którym się toczy. Tzw. cytokiny prozapalne zaczynają rozprzestrzeniać się poprzez układ krwionośny po całym organizmie, czego konsekwencją stają się rozmaite dolegliwości, choćby depresja, zespół przewlekłego zmęczenia czy migrena.

W dłuższej perspektywie efekty przewlekłego stanu zapalnego bywają jeszcze poważniejsze, ponieważ prowadzi on do rozwoju wielu poważnych schorzeń, m.in. choroby Hashimoto, cukrzycy, otyłości, miażdżycy naczyń krwionośnych, a nawet nowotworów.

ycipk-154qr4

Zobacz też: Jak zrobić rybę po grecku

Jak temu zapobiec? Jednym z kluczy do sukcesu może być wykluczenie z jadłospisu produktów podtrzymujących stan zapalny, przy jednoczesnym wprowadzeniu do niego pokarmów o właściwościach przeciwzapalnych. Zasady takiej diety określił znany amerykański naukowiec Andrew Weil, dyrektor Centrum Medycyny Integracyjnej na Uniwersytecie Arizona.

Produkty, których lepiej unikać

ycipk-154qr4

Za produkty o charakterze prozapalnym, które należy wyeliminować z naszej diety, Andrew Weil uznaje m.in. przysmaki bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, czyli pełnotłuste produkty mleczne oraz mięso, zwłaszcza wieprzowinę. Należy też ograniczyć spożywanie żywności bogatej w kwasy tłuszczowe omega-6, a jednocześnie ubogiej w omega-3 (np. oleju słonecznikowego), a także zawierającej wielonienasycone kwasy tłuszczowe w konfiguracji trans (wszelkich margaryny).

Niewskazane są zwłaszcza przysmaki wysoko przetworzone i fast foody (hamburgery, frytki, chipsy) oraz posiadające wysoki indeks glikemiczny (białe pieczywo, biały ryż, makaron). Za rozwój i podtrzymywanie stanu zapalnego mogą odpowiadać również produkty zawierające potencjalne alergeny, czyli zboża (zwłaszcza pszenica) albo jajka.

Warto się wystrzegać słodyczy i wyrobów zawierających duże ilości cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego, a także alkoholu.

Dieta antyzapalna – co należy jeść

ycipk-154qr4

Według Andrew Weila, chcąc uniknąć problemów powinniśmy spożywać jak najwięcej żywności nieprzetworzonej. Najlepszym rozwiązaniem byłoby przejście na dietę śródziemnomorską, dostarczającą solidnej dawki kwasów tłuszczowych omega-3 (znajdziemy je m.in. w rybach morskich, oliwie i orzechach). W naszej kuchni nie może też zabraknąć ziół i przypraw: imbiru, rozmarynu, curry, oregano, pieprzu cayenne, goździków czy gałki muszkatołowej.

Należy zwiększyć spożycie warzyw i owoców, do przynajmniej 9 porcji dziennie (z przewagą tych pierwszych). Warto sięgać zwłaszcza po szpinak, jarmuż, brokuły, brukselkę, kapustę, marchewkę, buraki, cebulę, ale również morskie algi, bogate w związki o działaniu przeciwzapalnych. Wśród owoców najwięcej dostarczają ich przysmaki o ciemnym kolorze, np. jagody czy jeżyny.

W naszym jadłospisie nie powinno zabraknąć pełnoziarnistych produktów zbożowych. Wykorzystujmy kaszę gryczaną i jęczmienną, komosę ryżową, ryż dziki i brązowy. Gdy mamy ochotę na makaron, wybierajmy ten wyrabiany z mąki razowej, oczywiście ugotowany al dente, dzięki czemu posiadający niższy indeks glikemiczny, co jest bardzo ważne w diecie przeciwzapalnej.

Andrew Weil zachęca też do jedzenia bogatych w błonnik roślin strączkowych (fasola, groch, soczewica) oraz produktów sojowych, chociażby tofu. Jako zwolennik medycyny integracyjnej, łączącej doświadczenia Zachodu i Wschodu, ceni również azjatyckie grzyby, np. shiitake czy maitake, które wspierają system odpornościowy.

ycipk-154qr4

Co pić, by uporać się ze stanem zapalnym? Przede wszystkim wodę, ale warto również sięgać po herbatę, zwłaszcza białą i zieloną.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTusk: flirt z ekstremistami kończy się tym, że znajduje się wspólne odczucia
Następny artykułWpadł poszukiwany listem gończym. Miał przy sobie amfetaminę