Rada doświadczonej kucharki. “Higiena dziecko, higiena”
Moja mama to kucharka z powołania. Zawsze lubiła kulinarne eksperymenty jednak od czasu, gdy przeszła na emeryturę, w kuchni spędza wyjątkowo dużo czasu. Przygotowywanie potraw, poszukiwanie nowych smaków i testowanie modnych przepisów, sprawia jej sporo satysfakcji, a i domownicy kibicują jej w tym przyjemnym hobby.
Jest też jedną z tych osób, które do kulinarnej pasji podchodzą całościowo. Mama koncentruje się nie tylko na smaku, ale też sporo uwagi poświęca kwestiom takim jak zdrowie, prawidłowe odżywianie i higiena przygotowywanych posiłków. W jej kuchni zawsze panuje porządek i nic nie dzieje się przypadkowo. Dlatego, kiedy pewnego dnia zauważyłam, że drewnianą deskę do krojenia chowa nie do szuflady czy szafki, ale do lodówki, zamiast dowcipkować, zapytałam “dlaczego”.
– Higiena dziecko, higiena – usłyszałam w odpowiedzi.
Mama w jednym z poradników wyczytała, że przechowywanie deski w lodówce sprawia, że bakterie namnażają się na niej zdecydowanie wolniej. I jak się okazuje, ma sporo racji. Ale po kolei.
Jak dbać o drewnianą deskę?
Drewniana deska wymaga regularnego czyszczenia123RF/PICSEL
Przed pierwszym użyciem drewnianą deskę do krojenia trzeba dobrze zaimpregnować. Jej porowata struktura przyczynia się do namnażania bakterii, a także wnikania ich wewnątrz. W tym celu warto wykorzystać specjalny olej, który można kupić w sklepie z artykułami gospodarstwa domowego. Deskę myj miękką gąbką do naczyń i czasami nacieraj sokiem z cytryny. Kiedy kroisz na niej chleb lub inne suche produkty, przetrzyj ją tylko kuchennym ręcznikiem. Dzięki temu będzie lepiej wyglądać i posłuży ci przed wiele lat. Pamiętaj również o tym, że drewnianej deski nie wolno myć w zmywarce.
Jak wyczyścić piekarnik?Interia DIY
Czy warto trzymać drewnianą deskę w lodówce?
Drewnianą deskę do krojenia warto przechowywać w lodówce123RF/PICSEL
Drewnianą deskę do krojenia warto trzymać w lodówce, ponieważ dzięki temu niska temperatura hamuje rozwój bakterii. Drewno jest materiałem, które tworzy środowisko idealne dla różnego rodzaju patogenów. Dzieje się tak dlatego, że podczas mycia materiał ten zatrzymuje w sobie wodę, która tworzy wilgoć. Niepoprawne wysuszenie drewnianej deski do krojenia powoduje powstawanie na niej pleśni i różnego rodzaju grzybów. Dodatkowym plusem przechowywania jej w lodówce jest to, że może posłużyć jako podkładka pod jedzenie. Często po śniadaniu zostają pokrojone kawałki pomidora czy papryki. Możesz je śmiało umieścić na drewnianej desce i zyskać dodatkową półkę w lodówce.
Zobacz też:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS