A A+ A++

W Skansenie Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią do niedzieli trwa impreza edukacyjna “JESIEŃ W POLU I ZAGRODZIE”. Można m.in. dowiedzieć się jak przyrządzić pyszne powidła śliwkowe.

Uczestnicy mogą brać udział w pracach, które dawniej wykonywali rolnicy i gospodynie domowe w okresie jesiennym. Można też obserwować pokaz orki i narzędzia potrzebne do uprawy gleby. Ciekawostką jest także pokaz smażenia powideł śliwkowych. Te najpyszniejsze można zrobić głównie ze śliwek węgierek.

Najpyszniejsze są bardzo dojrzałe śliwki, do których w zasadzie już nie trzeba dodawać cukru, chyba że odrobinę, by je zakonserwować – mówi Iwona Niemczewska ze Skansenu Kultury Ludowej w Osieku nad Notecią.

Z innych dawnych zajęć można  zobaczyć jak kiszono kapustę, a praca nie należała do łatwych.

W jednej z chat można też zobaczyć pokaz pracy na krosnach. Wszelkich informacji na ten temat udziela niezastąpiona Gertruda Kanecka.

Impreza w Skansenie potrwa do piątku.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBalonowa Jura – wystawa pokonkursowa w ROK-u
Następny artykułNie daj się zniechęcić! TOP 7 treningowych wymówek, które mogą Cię dopaść tej jesieni