A A+ A++

kuchenne nowości

Warto pomyśleć o wiosennej diecie, pamiętając, że nie musi on oznaczać jedzenia posiłków bez smaku. Przeciwnie! Oto pięć pełnowartościowych postnych dań, które sprawią radość podniebieniu.

Podziel się

Pieczony dorsz

Pieczony dorsz (Pixabay.com)

d2ge9qd

Zapiekany dorsz

Ryby od zawsze kojarzą nam się z postnymi daniami. Szkoda, że przede wszystkim z takimi, bo powinniśmy jeść je jak najczęściej. Do przygotowania naszej zapiekanki potrzebujemy: pół kilograma filetowanego dorsza, pół szklanki bułki tartej, kawałek twardej mozzarelli startej na tarce, oliwę z oliwek, sól.

Dorsza myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Mieszamy bułkę tartą z mozzarellą i solą. Smarujemy dorsza oliwą i obtaczamy go w panierce. Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Podajemy z ziemniakami.

d2ge9qd

Fasolka z warzywami

Warzywa strączkowe idealnie zastąpią nam mięso, bo zawierają mnóstwo białka, w dodatku bardzo dobrze przyswajalnego. Składniki: szklanka fasoli, cukinia, czerwona papryka, kilka pomidorów, dwie cebule, dwa ząbki czosnku, oliwa z oliwek, słodka papryka, mielone chili, majeranek, liście laurowe, kilka ziaren ziela angielskiego, sól i pieprz.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Fasolę moczymy w wodzie na noc. Następnego dnia gotujemy fasolę do miękkości, pod koniec dopiero solimy. Odlewamy 1/3 szklanki wody z fasoli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na rozgrzanej oliwie. Paprykę kroimy w kostkę i dodajemy ją do cebuli razem z zielem angielskim i listkiem laurowym. Zalewamy wodą z fasoli i dusimy 10 minut. Pomidory obieramy ze skórki i miksujemy z czosnkiem. Dodajemy do papryki i cebuli. Wrzucamy fasolę i dusimy 10 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię, doprawiamy i dusimy jeszcze dziesięć minut. Podajemy z pieczywem.

d2ge9qd

Pieczone ziemniaki

Ziemniaki są idealnym daniem na Wielki Post, bo przygotujemy z nich mnóstwo ciekawych potraw. Niektóre są bardzo łatwe. Potrzebujemy: pięć dużych ziemniaków, oliwę z oliwek, sól morską, tymianek suszony, rozmaryn suszony, paprykę ostrą, papryka słodką, sól.

123RF

Podziel się

Ziemniaki dokładnie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą, solimy. Gotujemy do miękkości. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Przekładamy do niego ziemniaki, posypujemy przyprawami i mieszamy, obtaczając ziemniaki w ziołach. Wkładamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza na 30 – 40 minut.

d2ge9qd

Śledzie w śmietanie

W czasie postu jemy zdecydowanie więcej śledzi, niż w innych okresach roku. Robimy z nich sałatki, zakąski, ale także dania obiadowe. Takie jak trochę zapomniany śledź w śmietanie. Składniki: trzy filety śledziowe solone, dwa jabłka, cebulę, pęczek koperku, śmietanę, sok z cytryny, pieprz.

Jabłka kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę kroimy w piórka. Koperek siekamy, dodajemy do reszty składników razem z pieprzem oraz śmietaną. Śledzie, wcześniej namoczone, kroimy w kostkę. Dodajemy do śmietany i mieszamy. Tradycyjnie danie to podaje się z ziemniakami gotowanymi w mundurkach.

Kasza gryczana z serem

Kasze również są produktem typowo postnym. W dodatku są bardzo zdrowe, więc jedzmy je przy każdej okazji. Do przygotowania naszego dania potrzebujemy: szklankę kaszy gryczanej, pół kilograma chudego twarogu, dwa jajka, opakowanie jogurtu naturalnego, natkę pietruszki, sól i pieprz.

d2ge9qd

Kaszę gotujemy. Musi pozostać lekko twarda. Ser rozdrabniamy widelcem, a jajka lekko ubijamy z solą, pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki i mieszamy z serem. Dno naczynia żaroodpornego pokrywamy równomiernie połową kaszy, na nią wykładamy ser i przykrywamy go pozostałą kaszą. Danie zalewamy jogurtem i zapiekamy przez pół godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d2ge9qd

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKia Sportage 2.0 CRDi 184 KM 2013 – test AutoCentrum.pl #031
Następny artykułŻYCZENIA WIELKANOCNE DYREKTORA I PRACOWNIKÓW KĘTRZYŃSKIEGO CENTRUM KULTURY