A A+ A++

To nowoczesne urządzenie sprawdza się znakomicie w domach, zakładach czy laboratoriach. Podpowiadamy, czym charakteryzuje się liofilizator i jak przebiega proces liofilizacji. Poznaj szczegółowe informacje i sięgnij po najlepsze rozwiązanie na rynku.

Liofilizator – nowoczesne rozwiązanie

Liofilizator to urządzenie, które znajdzie zastosowanie przy liofilizacji. Proces ten obejmuje suszenie sublimacyjne zamrożonych substancji. Sprzęt składa się z pompy próżniowej, mechanizmu usuwającego pary rozpuszczalnika, a także komór przeznaczonych na umieszczenie preparatów.

Dziś możesz bez trudu sięgnąć po liofilizator mniejszy od typowej lodówki. Znakomicie sprawdzi się przy suszeniu owoców, warzyw, mięs, ziół, a także dań gotowych. Bardzo ważną zaletą jest możliwość zachowania właściwości smakowych. Mowa więc o uniwersalnym rozwiązaniu, które znakomicie sprawdza się przy wielu zastosowaniach. 

Na wybór tego urządzenia często decydują się sportowcy oraz wszyscy entuzjaści zdrowego żywienia. Ponadto atuty liofilizacji odkryli również astronauci. Dlaczego? W kolejnej sekcji poradnika przeczytasz, czym charakteryzuje się ten proces i jakie atuty przemawiają za taką technologią. 

Czym jest proces liofilizacji?

Proces liofilizacji już od wielu lat cieszy się niemałym zainteresowaniem. Najprościej mówiąc, jest to suszenie mrozem. Najpierw następuje zamrażanie. Natomiast końcowy etap to odsysanie wody. 

Pierwsza faza to mrożenie w temperaturze od -50 do -80 °C. Etap ten nie trwa długo, lecz ma kluczowe znaczenie, gdyż zapobiega wytwarzaniu kryształków wody. Kolejnym ważnym punktem jest suszenie sublimacyjne, gdy rozpuszczalnik jest usuwany jest przy obniżonym ciśnieniu i zmniejszonej temperaturze. Proces ten umożliwia pozbycie się 95% wody z jedzenia. Ponadto wilgoć nie skrapla się, a kondensuje. 

Natomiast ostatnim punktem jest ponowne suszenie, lecz przy stosowaniu temperatury 40-50 °C. W taki sposób pozbędziesz się cząsteczek wody. Liofilizacja sprawi, że pozostanie jedynie 1-2% wilgoci. Dzięki temu możesz przedłużyć czas przechowywania produktu. W dodatku substancje, które podatne są na proces utleniania są chronione w próżni. To oznacza, że pokarm zachowa swoje właściwości odżywcze i naturalny aromat. 

Jak wybrać nowoczesny liofilizator?

Dziś możesz wybierać spośród wielu liofilizatorów. Nie brakuje urządzeń, które sprawdzą się w gospodarstwach domowych oraz małych zakładach, produkujących liofilizaty. Ponadto z powodzeniem znajdziesz urządzenia, które znajdą zastosowanie w dużych przedsiębiorstwach i laboratoriach.

Przed dokonaniem wyboru dokładnie zapoznaj się ze specyfikacją techniczną i na tej podstawie wybierz najlepszy model. Do kluczowych parametrów należą wymiary czy maksymalny załadunek. W dodatku rzuć okiem, jakie technologie zapewnia sprzęt. 

Pamiętaj, aby wybrać liofilizator https://frostx.pl/pl/ bezpośrednio w sklepie producenta. Wówczas możesz liczyć na szeroką ofertę oraz przydatne porady ze strony doświadczonych ekspertów. Dzięki temu na pewno inwestycja będzie udana. 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowy kontroler do Xbox Series X odmieni dashboard naszej konsoli
Następny artykuł“Roztańczona Polska” w Zamościu