Każdy ma swoje ukochane potrawy z dzieciństwa, do których chętnie wraca. Często są to dania regionalne, specyficzne dla danego terenu. Czy zaznaliście już tradycyjne, bieszczadzkie potrawy?
Jakie są tradycyjne smaki Bieszczad?
Kuchnia w regionie Bieszczad z pewnością nie jest jednolita. Charakteryzuje się róznorodnością, na który wpływ miała wielokulturowość zamieszkujących jej mieszkańców. Ówcześnie ludzie zamieszkujący Bieszczady zajmowali się głównie hodowlą zwierząt i uprawą roli – stąd też, przez upływający im dzień mieli czas na maksymalnie dwa posiłki, dlatego potrawy musiały być sycące, ale niedrogie – głównie oparte na nabiale, kapuście, kaszach i rybach.
Nie można zapomnieć też, jak wielkie dziedzictwo kulinarne pozostawili nam zamieszkujący tu kiedyś Bojkowie i Łemkowie – dawni mieszkańcy tych ziem. Ich potrawy charakteryzowała prostota, oraz niewyszukane składniki – okoliczna ziemia nie należała do najurodzajniejszych. Mimo to, te dania wciąż zaskakiwały smakiem jednocześnie będąc wartościowymi posiłkami.
Wyjątkowość potraw wynika też z położenia wokół terenów leśnych – stąd też kolejny wyróżnik bieszczadzkiej kuchni – kuchnia myśliwska. Mieszkańcom nie są obce gulasze, pasztety o wyrazistych smakach. Lasy obfitują w wiele dóbr, takich jak najróżniejsze grzyby, owoce, dziczyznę a także zioła – przykładowo czosnek niedźwiedzi, ostatnio zyskujący coraz większą popularność, zwłaszcza w restauracjach. Nie tylko on, ale także wiele innych lokalnych produktów znajduje zastosowanie w gastronomii.
Kuchnia Bieszczad wciąż ewoluuje i zmienia się. Mimo to, każdy znajdzie w niej coś dla siebie.
Przykładowe dania jakie znajdziecie na bieszczadzkich stołach
Fuczki – są doskonałą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Robi się je z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty.
Fot. Monika Lemko
Maczanka – choć nieco zapomniana, wiele osób w dzieciństwie uwielbiało ją jeść na początek dnia. Jest to śniadaniowy budyń (przyrządzany z mleka, wody, jajek, mąki oraz przypraw) podawany z podsmażoną cebulką, który świetnie smakuje z chlebem.
Knysze – bieszczadzki specjał, który warto spróbować. Jest to rodzaj zapiekanych pierożków, najczęściej przyrządzanych z nadzieniem twarogowo-ziemniaczanym, jednak nie jest to ich jedyna forma podania.
Fot. Wikipedia
Proziaki – znane są nie tylko na Podkarpaciu. Są to placuszki mączne, robione z mąki, jajek, kwaśnej śmietany, wody, soli oraz sody oczyszczonej. Tradycyjnie wypiekano je na blasze kuchni kaflowych.
Fot. Monika Lemko
Werenyky hryczane – który Polak nie lubi pierogów? A zwłaszcza w takim wydaniu! Są to pierogi z kaszą gryczaną, cebulą, pokrzywą i czosnkiem niedźwiedzim.
Hreczanyki – coś dla amatorów mięsa, czyli kotlety z kaszy gryczanej, mięsa mielonego, czosnku, jajek i przypraw. W niektórych przepisach wykorzystuje się też kapustę kiszoną.
Kwaśnica – podobno dobrą kwaśnicę pozna się po tym, że jest niesamowicie kwaśna. Jest to sycąca zupa przygotowywana z kiszonej kapusty i mięsa. Podaje się ją z ziemniakami i chlebem. Nieraz serwowana z wkładką z żeberka.
Fot. Wikipedia
ZOBACZ TAKŻE:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS