A A+ A++

Wielu z nas nie wyobraża sobie chłodnych dni bez rozgrzewających herbat. Aromatyczny napój często dosładzamy miodem, urozmaicamy konfiturą czy plasterkami pomarańczy. Już takie dodatki, nawet w niewielkich ilościach, podbijają kaloryczność zimowej herbaty. Czego zatem unikać, jeśli nie chcemy zyskać dodatkowych kilogramów?

Herbata: ile ma kalorii?

Zacznijmy od tego, że czysta herbata w niemal 100 procentach składa się z wody. Dlatego też czysty napar herbaciany to tak naprawdę 0 kcal. Nieważne, czy to herbata czarna, zielona, biała czy czerwona. Picie jej w takiej postaci w żaden sposób nie wpływa na dzienny bilans kaloryczny. Kubek owocowej herbatki to z kolei tylko jakieś 5 kcal.

Brzmi świetnie? Oczywiście. Jednak to herbata w bardzo podstawowej wersji. Jesienią i zimą dość często wybieramy jednak herbatki, których aromat i dodatki wprowadzają nas w świąteczny klimat. Gdyby wziąć pod lupę, co ląduje wówczas w filiżance czy kubku, to zyskujemy nie tylko smakowity, ale i kaloryczny napój. W praktyce wygląda to mniej więcej tak:

  • Łyżeczka cukru to niemal 20 kcal,

  • Łyżeczka miodu (płaska) to ok. 40 kcal. Z kolei łyżka miodu to już nieco ponad 80 kcal,

  • Herbata z miodem, pomarańczą i goździkami to już nieco więcej, bo nawet 50 kcal (przy założeniu, że nie słodzimy jej jeszcze dodatkowo cukrem, a w filiżance umieszczamy jeden plasterek pomarańczy i łyżeczkę miodu),

  • Herbata z konfiturą to również jakieś 40-50 kcal (w zależności od tego, ile jej łyżeczek trafia do napoju),

  • Łyżka naturalnego syropu malinowego do herbaty to 25 kcal,

  • Szklanka herbaty z cukrem, cytryną i syropem malinowym ma już jakieś 110 kcal.

Nie oznacza to jednak, że z herbaty zimowej trzeba rezygnować. W końcu wzmacnia odporność, zawiera sporo witamin, rozgrzewa i pozwala przejść przez sezon infekcyjny. Wystarczy jedynie zamienić “tuczące dodatki” na te o wiele mniej kaloryczne. Są równie smaczne, a nie sprawiają, że aromatyczny napój dostarcza pustych kalorii.

Zimowa herbata nie musi tuczyć. Warto wybrać niskokaloryczne dodatkimateriały prasowe

Zobacz również:

Idealne do zimowej herbaty. Niskokaloryczne dodatki

Co warto dodać do zimowej herbaty? Lista składników wbrew pozorom wcale nie jest krótka. Oto idealne i niskokaloryczne dodatki:

  • kawałeczki pigwy,

  • plastry cytryny,

  • sok z cytryny,

  • gałązki rozmarynu,

  • cynamon,

  • imbir,

  • gwiazdki anyżu,

  • grejpfruty,

  • sok z grejpfrutów,

  • sok z limonek.

Co zamiast cukru? Jeśli nie wyobrażasz sobie herbaty bez tego dodatku, możesz ją dosłodzić ksylitolem lub erytrolem, które są niskokaloryczne.

Zobacz też:  

“Ewa gotuje”: Forszmak z dyniąPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZimą szukają schronienia w twoim domu. Jak pozbyć się szkodników? Ten trik kutecznie je odstraszy
Następny artykułSielpia oprószona śniegiem. Zobaczcie zdjęcia z lotu ptaka