Wielu z nas nie wyobraża sobie chłodnych dni bez rozgrzewających herbat. Aromatyczny napój często dosładzamy miodem, urozmaicamy konfiturą czy plasterkami pomarańczy. Już takie dodatki, nawet w niewielkich ilościach, podbijają kaloryczność zimowej herbaty. Czego zatem unikać, jeśli nie chcemy zyskać dodatkowych kilogramów?
Herbata: ile ma kalorii?
Zacznijmy od tego, że czysta herbata w niemal 100 procentach składa się z wody. Dlatego też czysty napar herbaciany to tak naprawdę 0 kcal. Nieważne, czy to herbata czarna, zielona, biała czy czerwona. Picie jej w takiej postaci w żaden sposób nie wpływa na dzienny bilans kaloryczny. Kubek owocowej herbatki to z kolei tylko jakieś 5 kcal.
Brzmi świetnie? Oczywiście. Jednak to herbata w bardzo podstawowej wersji. Jesienią i zimą dość często wybieramy jednak herbatki, których aromat i dodatki wprowadzają nas w świąteczny klimat. Gdyby wziąć pod lupę, co ląduje wówczas w filiżance czy kubku, to zyskujemy nie tylko smakowity, ale i kaloryczny napój. W praktyce wygląda to mniej więcej tak:
-
Łyżeczka cukru to niemal 20 kcal,
-
Łyżeczka miodu (płaska) to ok. 40 kcal. Z kolei łyżka miodu to już nieco ponad 80 kcal,
-
Herbata z miodem, pomarańczą i goździkami to już nieco więcej, bo nawet 50 kcal (przy założeniu, że nie słodzimy jej jeszcze dodatkowo cukrem, a w filiżance umieszczamy jeden plasterek pomarańczy i łyżeczkę miodu),
-
Herbata z konfiturą to również jakieś 40-50 kcal (w zależności od tego, ile jej łyżeczek trafia do napoju),
-
Łyżka naturalnego syropu malinowego do herbaty to 25 kcal,
-
Szklanka herbaty z cukrem, cytryną i syropem malinowym ma już jakieś 110 kcal.
Nie oznacza to jednak, że z herbaty zimowej trzeba rezygnować. W końcu wzmacnia odporność, zawiera sporo witamin, rozgrzewa i pozwala przejść przez sezon infekcyjny. Wystarczy jedynie zamienić “tuczące dodatki” na te o wiele mniej kaloryczne. Są równie smaczne, a nie sprawiają, że aromatyczny napój dostarcza pustych kalorii.
Zobacz również:
Idealne do zimowej herbaty. Niskokaloryczne dodatki
Co warto dodać do zimowej herbaty? Lista składników wbrew pozorom wcale nie jest krótka. Oto idealne i niskokaloryczne dodatki:
-
kawałeczki pigwy,
-
plastry cytryny,
-
sok z cytryny,
-
gałązki rozmarynu,
-
cynamon,
-
imbir,
-
gwiazdki anyżu,
-
grejpfruty,
-
sok z grejpfrutów,
-
sok z limonek.
Co zamiast cukru? Jeśli nie wyobrażasz sobie herbaty bez tego dodatku, możesz ją dosłodzić ksylitolem lub erytrolem, które są niskokaloryczne.
Zobacz też:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS