Jak przygotować szybkie drugie śniadanie, które będzie wartościowe i zdrowe? Dzieci z dąbrowskiego przedszkola już to wiedzą.
REKLAMA
– Przyjechałam z Suwałk w ramach projektu, którego celem jest promocja zdrowej żywności, w tym żywności związanej z wieprzowiną. Afrykański pomór świń był dość szeroko rozwinięty, zwłaszcza w województwie podlaskim i w związku z tym ucierpiała tu sprzedaż wieprzowiny. Zdecydowaliśmy się na taki program, żeby uświadomić dzieciom w wieku przedszkolnym, wczesnoszkolnym i też w szkołach średnich oraz na uczelniach, by nie wykluczać wieprzowiny z diety, żeby była ona w tej diecie zawarta – mówi Marzena Smokowska. – Chcę pokazać najmłodszym jak w łatwy, prosty sposób przygotować drugie śniadanie w mało inwazyjny sposób, gdzie same maluchy mogą je sobie zrobić.
Marzena Smokowska pokazała dzieciom jak przygotować proste, ale wartościowe dania. W menu były: roladki z tortilli, mini szaszłyki z kabanosem i sandwich popsy. Nie zabrakło też warzyw i owoców, jako dodatków.
Dzieci chętnie odpowiadały na pytania, chętnie też brały udział w przygotowaniu dań.
Projekt miał na celu promowanie mięsa wieprzowego. W jego ramach organizowany jest cyklu spotkań i debat z dietetykami oraz ekspertami rynkowymi. Słuchaczami i uczestnikami są dzieci, ich rodzice, a także uczniowie szkół średnich oraz studenci uczelni wyższych.
Przedsięwzięcie prowadzi Związek Przedsiębiorców i Pracodawców Województwa Podlaskiego wraz z Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego dla Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa. Projekt jest ogólnopolski, a rozpoczął się na Podlasiu.
(orj)
REKLAMA
Nasze materiały wideo:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS