Są takie pomieszczenia w domu, które urządzamy nie tylko z myślą o designie, ale też funkcjonalności. Jednym z nich jest bez wątpienia kuchnia, która powinna być ergonomiczna i wygodna w codziennym użytkowaniu. Okazuje się, że tutaj obowiązują pewne zasady, które najlepiej zna projektant wnętrz. Dowiedz się, czy i dlaczego warto współpracować z projektantem, gdy planujesz remont kuchni.
Podział kuchni na strefy – jak wygląda?
Podstawowym zadaniem, na jakim skupi się projektant wnętrza kuchennego, jest podzielenie pomieszczenia na strefy. Standardowo jest ich 5, a odpowiednio rozmieszczone pozwolą Ci do minimum ograniczyć chodzenie, schylanie się czy obracanie. Często podział ten przyjmuje się już na etapie projektowania domu i rozprowadzania instalacji. Wiadomo wówczas, gdzie zrobić gniazdka czy odpływ wody.
A więc po kolei, bez względu na to, czy kuchnia jest w układzie U, L, czy całkowicie otwarta na salon, strefy powinny być ułożone (od lewej do prawej):
- zapasy,
- przechowywanie,
- zmywanie,
- przygotowywanie,
- gotowanie.
Oczywiście zdarzają się aranżacje w innej kolejności, jednak powinno to być podyktowane konkretnymi przesłankami (np. inne potrzeby mogą mieć osoby leworęczne). Więcej elastyczności potrzeba w bardzo małych kuchniach lub tam, gdzie właściciele mają konkretną wizję, którą projektant tylko realizuje.
Rozmieszczenie mebli i sprzętów AGD
W kuchni chcemy poruszać się płynnie, aby wszystkie potrzebne naczynia i akcesoria mieć w zasięgu ręki. Dlatego tak istotne jest rozplanowanie stref oraz mebli, które się w nich znajdą. Strefa zmywania do np. zlewozmywak i zmywarka, a strefa gotowania to piekarnik, płyta grzewcza, mikrofalówka.
Przy rozmieszczaniu elementów wyposażenia, projektant wnętrz będzie trzymał się założeń tzw. trójkąta roboczego. Jest to układ, na który składa się:
- lodówka,
- kuchenka,
- zlewozmywak.
Między nimi najczęściej się przemieszczamy (np. wyciągasz składniki z lodówki, myjesz je i poddajesz obróbce termicznej). Tutaj oprócz rozmieszczenia liczą się jeszcze odległości –między lodówką i zlewozmywakiem od 120 do 210 cm, tyle samo od zlewozmywaka do kuchenki, a od lodówki do kuchenki od 120 do 270 cm. Dobry projektant wnętrz pomoże w zrozumieniu tych zasad, zastosowaniu ich w praktyce, a jeśli jest taka potrzeba – do dopasowaniu obowiązujących reguł do niestandardowego (np. bardzo małego czy nieustawnego) wnętrza.
Wsparcie w projektowaniu kuchni
Jest jeszcze sporo aspektów w projektowaniu kuchni, które mają znaczenie dla późniejszego komfortu użytkowników. Projektant zwróci uwagę na wysokość blatów, liczbę, głębokość i szerokość szuflad oraz szafek, a także rozmieszczenie w nich talerzy, sztućców, akcesoriów.
Istotne w kuchni jest oświetlenie – i tu też możesz liczyć na projektanta. Lampy sufitowe i podszafkowe, akcentują poszczególne strefy i doświetlają miejsce przygotowywania oraz serwowania posiłków – wyspę, blat roboczy, wnętrze witryn.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS