A A+ A++

Uczestnicy studium zostali poddani m.in. badaniom krwi, a także wywiadowi dotyczącemu przebytych wcześniej chorób oraz analizie szczepień, które otrzymali w przeszłości.

Wnioski ze studium, opublikowanego w najnowszym wydaniu naukowego pisma “The Journal of Clinical Investigation”, wskazują, że w grupie poddanych badaniu najniższy poziom przeciwciał koronawirusa miały właśnie osoby, które w przeszłości zaszczepiono BCG.

Jak poinformował współautor badania Moshe Arditi, dowodem na skuteczność BCG może być fakt, że zaszczepieni nią uczestnicy studium pomimo bardzo niskiego poziomu przeciwciał SARS-CoV-2 nie zachorowali dotychczas na COVID-19.

Arditi uważa, że innym argumentem przemawiającym za skutecznością BCG w walce z koronawirusem jest to, że poddani szczepieniu pracownicy służby zdrowia nie zostali zakażeni, nawet pomimo otaczających ich pacjentów z COVID-19.

Dodał, że choroby tej uniknęły nawet te osoby (zaszczepione BCG), które miały predyspozycje do infekcji koronawirusem, np. nadciśnienie, wyższy poziom cukru, czy problemy z układem krążenia.

Ekspert: być może szczepienia przeciwko grypie chronią przed koronawirusami
Ekspert: być może szczepienia przeciwko grypie chronią przed koronawirusami

Zobacz również

Autorzy studium wskazali, że zaszczepieni na BCG stanowili około 30 proc. wśród wszystkich uczestników studium.

– U osób zaszczepionych tą szczepionką przeciwko gruźlicy występuje relatywnie niskie ryzyko zachorowania na COVID-19 – podsumowali autorzy badania.

W ostatnich miesiącach pojawiały się sprzeczne doniesienia na temat skuteczności szczepionki BCG w ochronie przed COVID-19. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) nie zaleca szczepień BCG przeciwko gruźlicy w związku z ochroną przed koronawirusem SARS-CoV-2. Na razie bowiem nie ma jednoznacznych dowodów naukowych, że ma to jakikolwiek sens.

Trwa jednak kilka dużych badań dotyczących tej kwestii, m.in w Wielkiej Brytanii, Holandii, Hiszpanii, Brazylii oraz Australii.

Szczepionka BCG (skrót od Bacillus Calmette-Guérin) została opracowana we Francji przez Alberta Calmette’a oraz Camille’a Guerina. Naukowcy ci wyizolowali szczep bakterii wywołujący gruźlicę bydła (Mycobacterium bovis) i stworzyli żywą … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułBlack Friday 2020. Jak sprawdzić, czy sklep nie oszukuje na promocjach
Następny artykułW 2021 r. zapłacimy więcej za odpady