A A+ A++

Czajnik to jedno z podstawowych urządzeń w każdym domu. Zarówno czajniki elektryczne, jak i tradycyjne czajniki z gwizdkiem mają swoich zwolenników. Jednak bez względu na to, jaki czajnik wybierzesz, musisz pamiętać o jego wyparzeniu przed użyciem. Jak to zrobić?

Zakup nowego czajnika nie zawsze jest prostym zadaniem. Zwykle zastanawiamy się, czy wybrać tradycyjny czajnik na gaz lub indukcję, czy też zdecydować się na czajnik elektryczny, dzięki któremu można szybko zagotować wodę. Niezależnie od tego, co wybierzesz, pamiętaj o prawidłowym przygotowaniu czajnika przed pierwszym użyciem.

Czajniki kuchenne – jaki produkt do gotowania wody wybrać?

Zarówno czajniki kuchenne elektryczne, jak i te stawiane na kuchence mają swoich zwolenników. Jak wybrać dobry czajnik, który spełni oczekiwania domowników? Czajniki elektryczne to idealne rozwiązanie, jeśli zależy nam na szybkim przygotowaniu wody. Kiedy spieszymy się do pracy lub przychodzą goście, każda minuta się liczy i posiadanie czajnika elektrycznego jest w takim przypadku nieocenione. Nowoczesne czajniki elektryczne są ciche i można szybko zagotować w nich wodę bez budzenia domowników i sąsiadów. Jeśli jednak nie zależy Ci na czasie, a chcesz zagotować jednocześnie kilka litrów wody, tradycyjny czajnik będzie najlepszym rozwiązaniem. Jest on również tańszy w zakupie i eksploatacji. Gwizdek informuje o zagotowaniu wody, a niektóre czajniki są też wyposażone w termometr, dzięki czemu wiemy, kiedy jest idealna temperatura do zaparzenia zielonej herbaty.

Czy nowy czajnik trzeba wyparzyć przed użyciem?

Nowy czajnik nie jest od razu gotowy do zagotowania wody na herbatę. Po zakupie pamiętaj o tym, aby przygotować czajnik zgodnie z instrukcją dołączoną do opakowania. Bez względu na to, czy wybierzesz czajnik na gaz, czy też elektryczny musisz wyparzyć go przed pierwszym użyciem, aby zlikwidować nieprzyjemne zapachy, jak zapach plastiku. Najpierw należy dokładnie wypłukać wnętrze czajnika, a następnie zagotować wodę i powtórzyć czynność kilkukrotnie. Czajniki na gaz i czajniki elektryczne należy przygotować do użycia w podobny sposób.

Jak przygotować nowy czajnik elektryczny do użytku?

Niezależnie od tego, czy posiadasz czajnik ze stali nierdzewnej, plastiku czy szkła, przed pierwszym użyciem musisz go dokładnie wyczyścić i wyparzyć. Po wypłukaniu wnętrza obudowy nalej do czajnika wody do maksymalnej wysokości zalecanej przez producenta. Następnie zamknij pokrywę i doprowadź wodę do wrzenia. Kiedy woda się zagotuje, wylej ją i lekko ostudź urządzenie, a następnie ponownie napełnij je wodą. Zwykle potrzebne są trzy zagotowania świeżej wody. Jeśli zastanawiasz się, jaki czajnik elektryczny wybrać, pamiętaj, że mogą one być wykonane z różnych materiałów. Sposób postępowania może się różnić w zależności od materiału, z którego wykonany jest czajnik. Szklane czajniki bezprzewodowe należy umyć wodą z dodatkiem płynu do naczyń, a następnie wypłukać i zagotować czystą wodę w sposób opisany powyżej. W przypadku czajników ze stali nierdzewnej można dodać kwasek cytrynowy. Z kolei w czajniku plastikowym należy zagotować wodę z dodatkiem sody oczyszczonej i octem w proporcji 1:1 lub też z kwaskiem cytrynowym. Po wygotowaniu czajnika z dodatkami należy go dokładnie wypłukać i wygotować z dodatkiem czystej wody.

Czajniki na gaz – co musisz wiedzieć przed pierwszym użyciem?

Czajniki na gaz i na kuchenki elektryczne są zwykle emaliowane lub wykonane ze stali nierdzewnej. Czajniki emaliowane są bardzo stylowe i można dobrać je do wystroju kuchni, jednak wymagają szczególnego traktowania. Z kolei czajniki do gotowania na gazie wykonane ze stali nierdzewnej są bardzo praktyczne i niezawodne, sprawdzą się więc w każdej kuchni. W przypadku czajnika ze stali nierdzewnej przed pierwszym użyciem należy zagotować w nim wodę z kwaskiem cytrynowym. Następnie trzeba wylać wodę, opłukać czajnik i napełnić go czystą wodą, powtarzając czynność kilkakrotnie. Po ostatnim wygotowaniu czajnik trzeba schłodzić i wytrzeć do sucha. Wtedy jest gotowy do użycia. Również nowoczesne czajniki na gaz emaliowane trzeba zalać wodą i zagotować. Można też użyć roztworu soli, stosując dwie łyżki soli na litr wody. Należy pamiętać, że czajniki emaliowane są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury, nie można więc wlewać wody do rozgrzanego czajnika.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRzeczniczka rosyjskiego MSZ drwi z Polaków. „Przeszliście do kradzieży?”
Następny artykułUwaga! Przełożony ruch na tymczasową drogę objazdową, w Rdzawce, DK47