A A+ A++

Musztardę warto jeść. Od wieków ceniono jej unikatowe właściwości. Charakteryzuje się wykwintnym smakiem oraz ma pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Osoby, które nie lubią jej aromatu, powinny się przekonać do sosu, ponieważ korzyści z jego spożywania zaskakują. Sprawdź, czy znajdziesz gatunek musztardy, który będzie odpowiadał twoim kubkom smakowym.

Już w starożytności ceniono unikatowy smak ziaren gorczycy. Dodawanie jej do mięs miało poprawiać trawienie. Stosowano ją także do walki z reumatyzmem, czy nadciśnieniem. Dzisiaj musztarda to jedynie przyprawa, która ma doprawić smak kiełbasy z grilla. Przekonaj się, że jej smak i aromat są o wiele bardziej szlachetne, niż nam się wydaje. Oto kilka z najpopularniejszych rodzajów musztardy, które możemy dostać w sklepie. Którą z nich spróbujesz?

Musztarda delikatesowa

To jedna z najpopularniejszych musztard. Charakteryzuje się wyjątkowo łagodnym smakiem oraz gładką, jednolitą konsystencją. Ma słodko-kremowy smak. Jej delikatność nie wpływa jednak na aromat, który w dalszym ciągu jest charakterystyczny i mocno wyczuwalny.

Musztarda stołowa

Musztarda stołowa słynie ze swojej uniwersalności. Sprawdzi się w przypadku dań z grilla oraz wykwintnych dań. Jest lekko ostra, a jej smak balansuje pomiędzy słodkością a wytrawnością.

Musztarda sarepska

Należy do tych bardziej charakternych rodzajów musztardy. Podczas jedzenia na początku możemy odczuć jej ostre nuty. Jednak w trakcie jedzenia ustępują one łagodniejszemu, lekko słodkiemu smaku. Charakteryzuje się grubo zmielonymi ziarnami oraz specyficzną kompozycją przypraw.

Musztarda chrzanowa

Charakteryzuje się jaśniejszą barwą w porównaniu do pozostałych rodzajów musztardy. Jej skład jest wzbogacony o ziołowo-korzenną mieszankę przypraw. W smaku można wyczuć nie tylko ostrość, ale także charakterystyczny aromat chrzanu. Musztarda chrzanowa będzie pasować do pieczeni, dań z drobiu oraz wędlin i sosów.

Musztarda francuska

Szczyci się łagodnością. Przez swoją formę, jest to jedna z najbardziej interesujących musztard. W procesie jej przygotowania ziaren gorczycy się nie mieli. Nasiona są czyszczone oraz moczone w wodzie, a następnie w białym lub czerwonym winie. Gorczyca mięknie i nabiera łagodnego smaku o niepowtarzalnym aromacie.

Musztarda rosyjska

Musztarda rosyjska podbije serca fanów ostrych smaków. Jej unikatowy smak wynika z dodatku specjalnej odmiany gorczycy, która ma orientalny aromat. Przez to musztarda ma intensywny, ostry i długotrwały aromat.

Musztarda bawarska

Musztarda bawarska jest wyjątkowo pod względem smaku. Ma jaśniejszą barwą od pozostałych musztard oraz kremową, przypominającą gęstą śmietanę, konsystencję. Jej smak łagodzony jest miodem lub cukrem. Przez to musztarda bawarska jest nie tylko łagodniejsza, ale także słodsza.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułВ украинском Минобороны поставили под сомнение состояние российского ядерного оружия
Następny artykułПоставили протез: “Железный человек” после ранения и ампутации вернулся на фронт (фото)