WHO rozwiało wątpliwości, co do utrzymywania się wirusa w powietrzu. Teraz pojawiły się pytania, czy koronowirusem można zarazić się przez jedzenie. Główny Inspektorat Sanitarny mówi wprost.
“Główny Inspektorat Sanitarny podaje, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował 9 marca stanowisko, iż zgodnie z aktualną wiedzą nie ma dowodów na to, że żywność może być źródłem lub pośrednim ogniwem transmisji wirusa SARS COV-2.
EFSA na podstawie doświadczeń z wirusami SARS i MERS sugeruje, że można sądzić, że nie dochodzi do infekcji człowieka poprzez żywność wirusem SARS COV-2. Tak więc jest mało prawdopodobne, aby wirus przenosił się przez żywność i nie ma dotychczas dowodów, aby miało to miejsce” – czytamy.
Należy pamiętać jednak, że przy zastosowaniu odpowiednio wysokiej temperatury przez około 30 minut, pozbywamy się zanieczyszczeń mikrobiologicznych.
Informacje na temat koronawirusa pojawiają się lawinowo, dlatego tak trudno jest zweryfikować co jest prawdą, a co nie. Światowa Organizacja Zdrowia przygotowała zestawienie kilku najczęściej zadawanych pytań i przygotowała krótkie odpowiedzi. Wszystkie dostępne są na stronie WHO, w zakładce Q&A.
Zobacz także: Koronawirus. Ministerstwo Zdrowia opublikowało specjalny film
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS