Okazuje się, że część sprzedawanych na polskim rynku kasz gryczanych jest niezdrowa. Zawiera bowiem substancję zwaną glifosat, która przyczynia się do powstawania nowotworów. Glifosat pojawia się na skutek procesu technologicznego polegającego na suszeniu produktów. Pozostaje w kaszy i ze stołu trafia wprost do naszego organizmu zagrażając naszemu zdrowiu. Które z kasz gryczanych zawierają tę truciznę? W tym artykule postaramy się odpowiedzieć na to pytanie.
Reklama
Kasze gryczane, pod kątem obecności w niej glifosatu, przebadano po raz pierwszy we wrześniu 2019 roku. Badania nie wyszły najlepiej. Okazało się, że bardzo duża ilość dostępnych na rynku kasz zawiera tę rakotwórczą substancję. W ostatnim czasie kasze przebadano raz jeszcze, aby sprawdzić czy coś zmieniło się na korzyść konsumentów. – Przypominamy, że wyniki badań zaprezentowane w 2019 r. były szokujące. Z 10 analizowanych kasz, aż w 6 wykryto pozostałości glifosatu, w tym 3 próbki zawierały przekroczenia ponad najwyższy dopuszczalny poziom (NDP) – czytamy w raporcie opublikowanym przez Instytut Spraw Obywatelskich.
Realizacją testów, tak jak poprzednio, zajął się Zakład Badania Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego w Skierniewicach.
W jakich kaszach i tym razem znaleziono trujący glifosat?
Najwięcej rakotwórczego glifosatu naukowcy znaleźli w kaszy gryczanej „Sonko. Kasza Gryczana prażona 400 g” – 0,27 mg/kg.
Glifosat znajdziemy także w kaszach „Kuchnia Lidla. Kasza Gryczana 400 g” oraz w „Cenos. Kasza Gryczana biała 400 g” – odpowiednio 0,08 i 0,07 mg/kg.
Kasze wolne od glifosatu według najnowszych badań
- Janex. Kasza Gryczana prażona 1 kg
- Melvit. Premium Kasza Gryczana biała 400 g
- Kupiec. Kasza Gryczana prażona 400 g
- Carrefour. Kasza Gryczana biała 400 g
- Auchan. Kasza Gryczana biała 400 g
- NaturAvena. Ekologiczna Kasza Gryczana 500 g
- Ekowital. Ekologiczna Kasza Gryczana 500 g
Jak obecne badania wypadły na tle poprzednich?
Okazuje się, że alarmujące wyniki badań na obecność glifosatu w kaszach gryczanych, przeprowadzonych we wrześniu 2019 roku, zrobiły na producentach wrażenie. We wszystkich kaszach zanotowano spadek ilości tej trującej substancji. Największy w kaszach Janex oraz Cenos. O poprawę jakości swojej kaszy zadbał także Lidl.
Szczegółowe wyniki badań, opublikowane przez Instytut Spraw Obywatelskich, dostępne są na TUTAJ.
/red./
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS