A A+ A++

Wiele mam zadaje sobie pytanie: czy mogę podać dziecku risotto na winie? Po chwili spływa olśnienie – oczywiście, że tak! Przecież wino wyparowuje, a wraz z nim – niebezpieczne procenty.

Niestety, prawda jest nieco inna i czas to powiedzieć. Zastanów się dwa razy zanim siądziesz za kierownicę po golonce pieczonej w picie i zanim podasz dziecku risotto z dodatkiem białego wina.

W rzeczywistość alkohol wyparowuje w trakcie obróbki termicznej, ale w dużo mniejszym stopniu niż się nam wydaje:

Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników

Co to oznacza? Być może golonka w piwie czy tradycyjne francuskie bœuf bourguignon nie będzie zagrożeniem dla dorosłego, postawnego mężczyzny, ale krótko gotowany ryż z dodatkiem wina zdecydowanie nie powinien być podawany dzieciom. Risotto na winie nie powinno też być spożywane przez ciężarne i kobiety karmiące piersią, podobnie jak flambirowane naleśniki.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZasady korzystania z podstawowej opieki zdrowotnej od marca 2021 roku 
Następny artykułZmiany programie festiwalu Pamiętajcie o ogrodach