Wiele mam zadaje sobie pytanie: czy mogę podać dziecku risotto na winie? Po chwili spływa olśnienie – oczywiście, że tak! Przecież wino wyparowuje, a wraz z nim – niebezpieczne procenty.
Niestety, prawda jest nieco inna i czas to powiedzieć. Zastanów się dwa razy zanim siądziesz za kierownicę po golonce pieczonej w picie i zanim podasz dziecku risotto z dodatkiem białego wina.
W rzeczywistość alkohol wyparowuje w trakcie obróbki termicznej, ale w dużo mniejszym stopniu niż się nam wydaje:
Zwiększają ryzyko raka. Oto pięć niebezpiecznych składników
Co to oznacza? Być może golonka w piwie czy tradycyjne francuskie bœuf bourguignon nie będzie zagrożeniem dla dorosłego, postawnego mężczyzny, ale krótko gotowany ryż z dodatkiem wina zdecydowanie nie powinien być podawany dzieciom. Risotto na winie nie powinno też być spożywane przez ciężarne i kobiety karmiące piersią, podobnie jak flambirowane naleśniki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS