A A+ A++

Riviera Crikvenica w Chorwacji słynie z krystalicznie czystej wody, pięknych plaż, bogatej oferty noclegowej i atrakcji na każdą kieszeń. To popularne uzdrowisko ma jeszcze jeden atut – bogatą tradycję rybołówstwa i dostęp do świeżych, zdrowych darów morza. Ryby i owoce morza to jednak nie jedyne dania, których warto spróbować w Crikvenicy. Sprawdźcie naszą listę!

Ryby i owoce morza

Być w Chorwacji i nie spróbować lokalnych ryb i owoców morza to grzech. Riviera Crikvenica również słynie z bogatej, rybackiej kultury – szczególnymi tradycjami szczyci się miasteczko Dramalj, znane z doskonałych rybaków. To tutaj zdobyć można pełną wiedzę o tradycji wędkowania, wziąć udział w zawodach wędkarskich, poznać najbardziej egzotyczne gatunki ryb i zakupić licencję na wędkowanie. Świeżych ryb i owoców morza można jednak spróbować na terenie całej Riviery Crikvenickiej – wszędzie smakują wybornie! 

Mieszkańcy Crikvenicy kochają niebieskie ryby, takie jak tuńczyki, sardynki, makrele, węgorze, mieczniki i śledzie i mają nawet specjalny szlak, Szlak Tłustej Ryby. Jest to całoroczna oferta gastronomiczna, oparta na cennej tradycji tego regionu. Mieszkańcy wierzą, że niebieskie, tłuste ryby są zdecydowanie zdrowsze od białych i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Przed wiekami najważniejszą działalność stanowiło tu rybołówstwo, a wielu rybaków z tych okolic uznawanych było za mistrzów swojego fachu. Był to czas, kiedy tłuste ryby, zwane w Chorwacji właśnie niebieskimi (plava riba), królowały na stołach w Crikvenicy jako obowiązkowy element obiadu, podwieczorku i kolacji. Dziś również na stałe goszczą w codziennym menu mieszkańców. 

Kluseczki lub makaron z truflami

Podczas pobytu w chorwackiej Crikvenicy warto spróbować kluseczek ziemniaczanych lub makaronu z truflami. Trufla doskonale komponuje się właśnie z mało wyrazistymi bazami – dzięki temu na wierzch wychodzą jej unikatowe walory smakowe i zapachowe.

Do przygotowania makaronu z truflami potrzebujemy makaronu fuži (lub innego, najlepiej penne), masła śmietany, pasty truflowej, trufli, oliwy, twardego sera dojrzewającego i przypraw. Danie podaje się na ciepło, posypane płatkami aromatycznych trufli. 

Kluseczki lub makaron z truflami serwuje w Crikvenicy wiele lokali – my najsmaczniejsze jedliśmy w Konoba Karoca – przytulnej restauracji, serwującej tradycyjne, chorwackie dania i w restauracji pięknego hotelu Miramare. 

Frankopan Cake

Frankopan Cake to tradycyjny crikvenicki deser, przygotowywany według przepisu zaczerpniętego z XVII-wiecznej książki kucharskiej. Tort ser … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułAC dla motocykla – Co warto wiedzieć?
Następny artykułSzokująca reakcja Niemców na wystawę o Rzezi Woli!