Minister zdrowia Adam Niedzielski zapowiedział w czwartek, 28 stycznia, że od 1 lutego będą mogły działać m.in. wszystkie sklepy w galeriach handlowych oraz muzea. Rząd nie zdecydował się jednak otworzyć restauracji, kawiarni i pubów. Lokale gastronomiczne będą działać tak jak do tej pory, czyli mogą karmić wyłącznie na wynos.
Tymczasem branża gastronomiczna mimo gróźb wysokich kar administracyjnych ze strony sanepidu wraca w wielu regionach do przyjmowania gości. Otworzyło się też kilka lokali w Częstochowie (pisaliśmy o tym TUTAJ).
Gościniec Złoty Garniec przy ul. Iglastej w Częstochowie Fot. Grzegorz Skowronek / AG
Teraz zapowiada to Trattoria Verde u zbiegu ulic Jagiellońskiej i Orkana. Lokal z kuchnią włoską i polską informuje, że od soboty, 30 stycznia, będzie serwować posiłki nie tylko na wynos, ale i na miejscu. “Świadczone przez nas usługi będą odbywać się w ścisłym reżimie sanitarnym, aby każdy czuł się bezpiecznie” – deklaruje restauracja na swojej stronie na Facebooku.
Trattoria Verde to dawna Sezonova. Zmieniła nazwę po telewizyjnych „Kuchennych rewolucjach” Magdy Gessler. Znana restauratorka była tu w maju 2020 r. (więcej TUTAJ).
Zapis tej rewolucji pokazano niedawno – 14 stycznia na platformie player.pl. „Robert jest adwokatem, a Dorota psychologiem specjalnym. Wspólny biznes miał być spełnieniem marzeń, a stał się przyczyną zmartwień i nieprzespanych nocy. Gości brakuje tu jak na lekarstwo, a para nie ma już z czego dokładać do interesu. Właścicielom zabrakło wiedzy i doświadczenia w branży gastronomicznej. W restauracji każdy zajmuje się wszystkim, nie ma też jasno rozdzielonych zadań wśród personelu. Panuje chaos i ogólna frustracja. W tej sytuacji przyszli rodzice zamiast w radości i spokoju oczekiwać narodzin swojego pierwszego dziecka, drżą o finansową przyszłość swojej rodziny. Czy Magda Gessler okaże się lekiem na całe zło?” – tak zapowiadano emisję tego odcinka.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS