A A+ A++

Herbata to nie tylko jeden z najpopularniejszych i najczęściej wybieranych napojów na świecie, ale także produkt wspomagający proces odchudzania. Na rynku nie brakuje herbatek spalających tłuszcz czy przyspieszających metabolizm, ale to dwie z nich cieszą się największą popularnością – zielona i czerwona. Która z nich odchudza skuteczniej?

Zielona herbata: Właściwości

Zielona herbata od dawna cieszy się w Europie ogromną popularnością, ale warto pamiętać, że przybyła ona do nas z Dalekiego Wschodu, gdzie jej właściwości cenione są już od wieków. Z przeprowadzonych na przestrzeni lat badań wynika, że ma ona mocne działanie antynowotworowe, odmładzające, usprawniające pracę mózgu i antydepresyjne. To jednak nie wszystko, bo zielona herbata działa także uspokajająco, wyciszająco i poprawia stan skóry. 

Zielona herbata to również prawdziwa witaminowa bomba, zawierająca tak cenne składniki jak:

  • katechiny i polifenole,
  • witaminy B, C, E i K
  • aminokwasy i garbniki
  • potas
  • mangan
  • fluor
  • wapń
  • cynk

Zielona herbata chroni przed demencją i miażdżycą, poprawia pracę układu krążenia i wspomaga układ odpornościowy. Napój ten znany jest także z dobroczynnego wpływu na sylwetkę – przeciwdziała cellulitowi i wspomaga proces odchudzania.

Jaka zielona herbata jest najzdrowsza?

Wybierając zieloną herbatę, najlepiej kierować się jakością. Z badań wynika, że najlepsza jest herbata liściasta – ta w torebkach ekspresowych ma zdecydowanie słabsze działanie. Najwięcej cennych polifenoli zawierają japońskie gyokuro i sencha-uchiyama.

Zieloną herbatą, po którą warto sięgać regularnie, jest także matcha, wytwarzana ze zmielonych herbacianych listków, które miesza się z wodą i pije lub przyrządza z nich zdrowe desery. 

Zobacz również: Zielona herbata: Dlaczego warto pić ją przed snem?

Jak pić herbatę zieloną herbatę na odchudzanie?

Zielona herbata znana jest ze swojego zbawiennego wpływu na sylwetkę – pomaga schudnąć, a później utrzymać zdrową wagę. By jednak działała skutecznie, warto przestrzegać kilku prostych zasad:

  • zieloną herbatę należy parzyć przez ok. cztery minuty, parzona dłużej zmienia bowiem smak na bardziej gorzki
  • napój ten należy pić kilka razy dziennie i choć przyjęło się, że bezpiecznym jest spożywanie trzech filiżanek na dobę, to w celu zbicia wagi spokojnie wypić można nawet pięć, sześć porcji. Warto jednak pamiętać, by nie przekraczać ośmiu filiżanek dziennie!
  • jeśli naszym celem jest zbicie wagi, to najlepiej pić zieloną herbatę pomiędzy posiłkami oraz przed snem. Zielona herbata może utrudniać wchłanianie żelaza, więc nie należy pić jej w trakcie posiłku! 

Czerwona herbata: Dlaczego warto ją pić?

Czerwona herbata jest może mniej popularna niż zielona, ale nie można odmówić jej zbawien … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWróg publiczny nr 1: Jacques Mesrine – przestępca, któremu Francja wypowiedziała wojnę
Następny artykułKard. Koch za utrzymaniem dialogu z Rosyjskim Kościołem Prawosławnym