Chcesz sprawić, że Twoje desery, a zwłaszcza torty, będą się prezentować bardzo elegancko? Jest na to prosty sposób. Wystarczy, że udekorujesz je czekoladową glazurą. Zastanawiasz się, co to jest? To polewa zrobiona z czekolady, która odbija światło niczym lustro. Smakuje tak samo jak tradycyjna masa, jednak prezentuje się znacznie lepiej. Dowiedz się, jak zrobić czekoladową glazurę.
Glazurę czekoladową można przygotować w wersji kolorowej, z tabliczki czekolady, lub w formie klasycznej, z kakao. Wybór zależy od tego, jak chcesz udekorować swoje wypieki.
Przepis na kolorową glazurę z czekolady
Kolorowa glazura z czekolady jest często spotykana w deserach np. tych na stronie https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/. Wspaniale wygląda, a przy tym świetnie smakuje.
Składniki na kolorową glazurę
- 1 tabliczka czekolady białej E.Wedel,
- 100 g glukozy,
- 100 g cukru,
- 70 g słodzonego mleka skondensowanego,
- 90 ml wody,
- 10 g żelatyny w proszku,
- barwnik spożywczy w ulubionym kolorze.
Przygotowanie kolorowej glazury
Zalej żelatynę 40 ml wody, wymieszaj i odstaw.
Do rondla wlej wodę i podgrzej. Na garnku umieść szklaną lub metalową miskę. Do naczynia dodaj czekoladę i poczekaj, aż się rozpuści.
50 ml wody zagotuj z cukrem i glukozą. Zdejmij z ognia i dodaj rozpuszczoną czekoladę oraz żelatynę. Wymieszaj wszystko za pomocą trzepaczki. Na koniec dodaj mleko skondensowane i barwnik (ilość zależy od tego, jak bardzo intensywny kolor ma mieć glazura). Połącz składniki, aby powstała gładka masa.
W Twojej glazurze pojawiły się grudki? Przetrzyj polewę przez sitko. Po tym zabiegu możesz wylać ją bezpośrednio na wypiek.
Przepis na glazurę z kakao
Jeśli nie zależy Ci na kolorowej polewie, możesz przygotować klasyczną glazurę z kakao.
Składniki na kakaową glazurę
- 100 ml śmietanki 30%,
- 50 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
- 10 g żelatyny,
- 50 ml wody,
- 150 g cukru.
Przygotowanie glazury z kakao
Żelatynę zalej 25 ml wody. Do pozostałego płynu dodaj cukier i zagotuj całość w garnku. Gdy słodkie kryształki się rozpuszczą, wsyp kakao oraz wlej kremówkę. Delikatnie wymieszaj składniki, aby nie napowietrzyć masy. Podgrzewaj całość, aż do zagotowania. Nie dopuść do wrzenia! Zdejmij garnek z palnika, dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj całość.
Jeśli powstały grudki, tę polewę również możesz przetrzeć przez sitko.
O czym pamiętać podczas przygotowywania czekoladowej glazury?
Udało Ci się przygotować gładką polewę, jednak glazura nie błyszczy? Aby uzyskać efekt lustra, trzeba zadbać o to, żeby:
- glazura nie miała wyższej temperatury niż 35°C — najłatwiej to kontrolować za pomocą termometru cukierniczego;
- polewa mogła swobodnie spłynąć na boki — w tym celu najlepiej umieścić ciasto na kratce. Dzięki temu glazura nie będzie się gromadzić na deserze i nie powstanie gruba, matowa warstwa.
Po udekorowaniu ciasta polewą pamiętaj również o tym, żeby wstawić wypiek do lodówki na 1-2 godziny. Dzięki tym wskazówkom efekt lustra powinien się pojawić.
Przygotuj czekoladową glazurę i spraw, że Twoje ciasteczka, torty i inne desery nabiorą profesjonalnego blasku! Twoi bliscy z pewnością będą zaskoczeni tym, jak pięknie wygląda poczęstunek.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS