A A+ A++

Nowelizacja przepisów o podatku cukrowym miała zaowocować niewielkimi zmianami, tymczasem branża spożywcza wskazuje, że podatek cukrowy obejmie wiele produktów, co z kolei przełoży się na wzrost cen. 

Fot. Shutterstock

„W pierwszym półroczu 2022 r. wpływy z podatku cukrowego wyniosły 807,3 mln złotych, czyli o 9,4 proc. więcej niż w analogicznym okresie ubiegłego roku” – informuje  „Rzeczpospolita”.

„Nowelizacja poszerzy mocno zakres podatku, zapisy mogą objąć podatkiem napoje z dodatkiem soków, bez cukru, a także soki, zupełnie bez cukru – za to z dodatkami uszlachetniającymi, jak witamina C czy wapń” – powiedział w rozmowie z „Rz” Julian Pawlak, prezes Krajowej Unii Producentów Soków, która protestuje w tej sprawie.

Wszystko to może sprawić, że soki staną się towarem luksusowym, niedostępnym dla mniej zamożnych konsumentów.

Podatek cukrowy to podatek akcyzowy nakładany na sprzedaż napojów słodzonych cukrem, ew. innych produktów z wysoką zawartością cukru, w celu ograniczenia ich masowej konsumpcji i jej społecznie niepożądanych konsekwencji zdrowotnych.

Akcyza ta jest przedmiotem debaty w wielu państwach. Sprzeciwiali się jej producenci słodkich napojów (np. Coca-Cola we Francji); jej orędownicy, tacy jak krajowe zrzeszenia medyczne i Światowa Organizacja Zdrowia, promują ją jako przykład podatku Pigou, mającego być efektywną metodą walki z epidemią nadwagi i otyłości, oraz zachęcania społeczeństwa do zdrowego odżywiania.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułEvidence 111 AND, iOS
Następny artykułPochowany pod fałszywym nazwiskiem