A A+ A++

Czego nie popijać kawą? Lista jest długa

Czego nie popijać kawą?

Czego nie popijać kawą?

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

oprac. Paulina Żmudzińska

02.10.2024 15:33

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kawa jest jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie. Dla wielu osób poranna filiżanka kawy to nieodzowny element dnia. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę, że łączenie jej z niektórymi produktami może mieć negatywnie odbić się na naszym zdrowiu.

Kawa działa pobudzająco na układ nerwowy i krwionośny, dostarczając szeregu witamin i minerałów, w tym witamin z grupy B oraz magnezu, potasu i manganu. Korzyści zdrowotne płynące z kawy zależą jednak od jej spożycia w towarzystwie innych produktów. Niektóre z nich reagują z kofeiną, co ogranicza wchłanianie wartościowych substancji. Podpowiadamy, których połączeń lepiej jest unikać.

Tego nigdy nie popijaj kawą

Mit mówi, że kawa wypłukuje witaminy z organizmu. W rzeczywistości jedynie ogranicza ich wchłanianie. Właśnie dlatego leków bądź suplementów diety, nie powinno popijać się napojami z kofeiną w składzie. To nie oznacza jednak, że w ogóle nie możemy napić się ich w ciągu dnia. Eksperci radzą, by robić to najwcześniej po ok. 2 godzina od przyjęcia medykamentów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Napój bogów zmniejsza też wchłanianie wapnia. Nie należy więc pić go w trakcie posiłku zawierającego produkty mleczne, takie jak jogurt, twaróg czy kefir. Dozwolone jest jednak picie kawy z mlekiem, ale nie więcej niż trzy filiżanki dziennie, aby uniknąć zaburzeń poziomu jonów wapnia, co mogłoby prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.

Czytaj też: Nigdy nie rób po wypiciu kawy. Konsekwencje są opłakane

Trwa głosowanie w plebiscycie #Wszechmocne. Kliknij w baner poniżej, by oddać głos na swoją Wszechmocną!

Czego nie łączyć z kawą?

Rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola czy ciecierzyca, są bogate w żelazo. Jego niedobór może prowadzić do anemii. Dlatego też, aby zoptymalizować wchłanianie żelaza, nie powinno się spożywać strączków z kawą.

Podobnie jest z produktami bogatymi w cynk, takimi jak ryby, owoce morza, wieprzowina, wołowina, cielęcina, jagnięcina, jaja i ser żółty. Picie kawy podczas posiłku, który zawiera te produkty, hamuje wchłanianie cynku, co może doprowadzić do poważnych problemów zdrowotnych, w tym dermatologicznych oraz zaburzeń pracy tarczycy i układu odpornościowego.

Czytaj też: Biegniesz po kawie do WC? Lekarz tłumaczy, co to oznacza

Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJak zaoszczędzić energię używając płyty grzewczej?
Następny artykułStowarzyszenie “Szarik” prosi o wsparcie. Zbiórka na stronie “Ocalone Łapki”. Można pomóc za mniej niż 5 zł