Szukasz pomysłu na smaczną i ciekawą przekąskę? Wybierz pieczone ziemniaki, które nie tylko pysznie smakują, ale również są niedrogie i łatwe w przygotowaniu. Możesz dodać je do wielu dań i serwować zarówno samodzielnie, jak i w zestawie obiadowym lub podczas kolacji. Poznaj sprawdzone przepisy na chrupiące i miękkie ziemniaki z piekarnika.
Jak upiec idealnie chrupiące ziemniaki?
Chrupiące, pieczone ziemniaki możemy przygotować na kilka sposobów. W sezonie letnim świetnym pomysłem są ziemniaki z grilla. Najpierw należy je nieco podgotować w garnku z gorącą wodą. Następnie ziemniaki wykładamy w całości lub w kawałkach na rozgrzany ruszt i grillujemy kilkanaście minut. Jeżeli nie chcesz, by ziemniaki zbyt się wysuszyły przed grillowaniem, obłóż je aluminiową folią. Znanym od lat sposobem na tanią i szybką przekąskę były ziemniaki… z ogniska. Ziemniaki można upiec “na kiju” jak tradycyjną kiełbasę lub wrzucić prosto w żarzące się ognisko. Ziemniaki w ognisku pieczemy w całości wraz ze skórką. Przed jedzeniem obieramy skórkę i cieszymy się wspaniałym smakiem ziemniaka. Najpopularniejszym sposobem na pieczone ziemniaki jest przygotowanie ich w piekarniku.
Ziemniaki z piekarnika – jak zrobić?
Pieczone ziemniaki w piekarniku możemy przygotować niemal przez cały rok. Warto korzystać z obniżek w sklepach i przygotować je, kupując ziemniaki w promocji. Pieczone ziemniaki możemy przygotować przez cały rok, korzystając zarówno z młodych, jak i starych ziemniaków. Pierwsze sezonowe ziemniaki kupowane latem możemy przygotować bez obierania skórki. Ziemniaki kroimy na małe kawałki, np. talarki, ćwiartki lub ósemki, obtaczamy ulubionymi przyprawami i wykładamy na blaszkę do pieczenia. Pieczemy w piekarniku od 45 do 60 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 220 stopni. Jeżeli chcemy, by ziemniaki były miękkie w środku, możemy je wcześniej podgotować przez około 5-10 minut.
Sprawdzone przepisy na pieczone ziemniaki
Podstawą smacznych pieczonych ziemniaków jest ich odpowiednie przyprawienie. Po wyłożeniu na blaszkę smarujemy je wcześniej przygotowaną marynatą. Do jej stworzenia potrzebne będzie kilka łyżek oliwy z oliwek, sól, pieprz, czerwona słodka papryka oraz zioła prowansalskie. Między ziemniaki możemy wyłożyć także kilka ząbków czosnku (lub natrzeć nimi ziemniaki w całości przed pieczeniem). Na koniec ziemniaki warto posypać świeżym koperkiem.
Gdzie kupić tanie ziemniaki?
Sezon na ziemniaki rozpoczyna się latem i wczesną jesienią. Polskie ziemniaki pojawiają się w sklepach pod koniec lata, a importowane już od wiosny. Ziemniaki to jedno z najtańszych dań, dlatego cieszą się dużym zainteresowaniem. Warto kupić duże opakowanie ziemniaków, np. w workach 3- lub 5-kilogramowych. Ile kosztują ziemniaki? Poza sezonem ich cena, w zależności od rodzaju ziemniaka, dobija nawet do 2-3 zł za kilogram. W jesiennych promocjach za kilogram ziemniaków zapłacimy poniżej 1 zł. Taką okazję prezentuje m.in. gazetka promocyjna Netto, gdzie za worek ziemniaków 5 kg zapłacimy niespełna 5 zł.
Z czym podać pieczone ziemniaki?
Pieczone ziemniaki doskonale komponują się z każdym rodzajem mięs. Możesz zaserwować je do obiadu wraz z kurczakiem, grillowaną karkówką czy schabem. Dodatkowo warto zadbać o soczystą, lekką sałatkę, na przykład z użyciem mixu sałat i pomidorków koktajlowych. Do pieczonych ziemniaków możemy przygotować gotowy dip na bazie majonezu i jogurtu naturalnego oraz ziół. Dobrze smakują także z ostrym sosem pomidorem lub salsą.
[artykuł partnerski]
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS