Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.
Czajnik to nie tylko praktyczny sprzęt domowy, ale również element wystroju. W zależności od swoich upodobań możesz go dopasować do wnętrza tak, że będzie stanowić integralną część całego wystroju i doskonale się z nim komponować. Z drugiej strony możesz postawić na kontrastujące detale, które przyciągną wzrok. Aby jednak czajnik służył ci przez długie lata, musisz zwrócić uwagę na kilka czynników, od których zależy jego wydajność.
Tradycyjne czajniki powoli odchodzą do lamusa i są wypierane przez bardziej praktyczne wersje elektryczne. Przemawiają za tym dwa aspekty – przede wszystkim czajniki elektryczne są w stanie zagotować wodę szybciej niż wersje gazowe, po drugie mając do dyspozycji czajnik elektryczny nie zajmujesz palnika. To szczególnie ważne podczas dużych przyjęć, gdy jednocześnie zajęte są wszystkie palniki na raz.
W przypadku czajnika podstawą jest grzałka. Jeśli będzie zbyt słaba, gotowanie wody na herbatę będzie trwało wieki. Tańszym i cichszym rozwiązaniem są grzałki spiralne. Niestety, wymagają o wiele częstszego odkamieniania, gdyż osadzające się drobinki wpływają na jej wydajność. Osoby, które chcą uniknąć problemów z kamieniem powinny zaopatrzyć się w czajnik z grzałką płytową.
Z kamieniem można radzić sobie na kilka sposobów. Najskuteczniejszym z nich będzie zakup czajnika z odpowiednim filtrem. Począwszy od najprostszej siatki wyłapującej większe zanieczyszczenia, aż po zaawansowane filtry węglowe połączone z czajnikiem, każdy z nich ma swoje wady i zalety. Pamiętaj, że aby urządzenie działało tak, jak powinno, filtry należy regularnie wymieniać. Innym rozwiązaniem jest zakup dzbanka z filtrem, z którego będziemy wlewać wodę bezpośrednio do czajnika.
Najtańsze czajniki wykonane są z tworzywa sztucznego, które jest o tyle uniwersalne, że możesz bez problemu dopasować kolor obudowy do wystroju kuchni. Pamiętaj, że przeważnie większość tańszych modeli pozbawiono dodatkowych funkcji i filtrów zapobiegających powstawaniu kamienia czy przedostawaniu się go do napojów. Nieco droższe czajniki wykonane ze stali nierdzewnej często wyposażone są w termoizolacyjną obudowę, która pozwala na utrzymanie wysokiej temperatury wody przez długi czas. Dodatkowe filtry antyosadowe zapobiegają powstawaniu kamienia.
Dla osób, które preferują bardziej designerskie rozwiązania przygotowano czajniki ceramiczne, które podobnie jak te z tworzywa sztucznego można łatwo dopasować do wystroju kuchni. Miej również na uwadze to, że powierzchnia ceramiczna nie nagrzewa się podczas gotowania, dzięki czemu jest bezpieczniejsza w użytkowaniu, a z wyglądu przypomina klasyczny imbryk. Ciekawą alternatywą jest szklany czajnik, który wyposażono w dodatkowe podświetlenie wnętrza. Połączenie szkła ze stalą lub tworzywem sztucznym prezentuje się zaskakująco ciekawie i będą pasować do każdej kuchni.
Treści redakcyjne są całkowicie niezależne. Rozwój serwisu zależy od naszych czytelników. Wspierasz nas, kupując produkty z linków lub boksów zamieszczonych w tekście.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS