Cynamonki to świetny pomysł na proste w wykonaniu słodkie bułeczki.
Składniki:
– 7 g suchych drożdży
– szklanka ciepłego mleka
– około 500 g mąki
– trzy łyżki cukru
– 2 jajka
– 50 g rozpuszczonego masła
Składniki na nadzienie:
– 70 g masła
– brązowy cukier
– cynamon
Wykonanie:
Najpierw należy wykonać zaczyn. Drożdże wsypać do miski, zalać je połową szklanki mleka. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po około 15-20 minutach do miski należy dodać resztę składników: cukier, mleko, mąkę, jajka i masło. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nie powinno kleić się do rok. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Po około godzinie dzielimy ciasto na dwie kule. Rozwałkowujemy je na cienki placek. Górę należy posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.
Smacznego!
(or)
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS