A A+ A++

Cynamonki to świetny pomysł na proste w wykonaniu słodkie bułeczki.


Składniki:

– 7 g suchych drożdży
– szklanka ciepłego mleka
– około 500 g mąki
– trzy łyżki cukru
– 2 jajka
– 50 g rozpuszczonego masła

Składniki na nadzienie:

– 70 g masła
– brązowy cukier
– cynamon

Wykonanie:

Najpierw należy wykonać zaczyn. Drożdże wsypać do miski, zalać je połową szklanki mleka. Dodać łyżkę cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Po około 15-20 minutach do miski należy dodać resztę składników: cukier, mleko, mąkę, jajka i masło. Wymieszać na gładką masę. Ciasto nie powinno kleić się do rok. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Po około godzinie dzielimy ciasto na dwie kule. Rozwałkowujemy je na cienki placek. Górę należy posmarować masłem, posypać cukrem i cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut.

Smacznego! 

(or)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCo za cynizm! Tusk: Oni z karabinem, my z kartką wyborczą
Następny artykułHalowe Mistrzostwa Śląska w lekkoatletyce w ZSOMS [ZDJĘCIA][WIDEO]