A A+ A++

Wiele osób uważa, że cukinia jest żółta, niewielka, bez pestek i słodkawa w smaku. Kabaczek dla nich to zielone większe warzywo z pestkami, nieco gorzkawe przy skórce. Tymczasem nie ma żadnych podstaw, by stosować jakiekolwiek rozróżnienie.

Kabaczek i cukinia to jedno i to samo warzywo. Należy do rodziny dyniowatych i można je spotkać w odmianach o różnych kolorach. W Polsce najczęściej mamy do czynienia z cukinią ciemnozieloną, zieloną lub prążkowaną, ale występuje też w wersji żółtej lub jasnozielonej.

Warzywo to ma charakterystyczny kształt. Te mniejsze egzemplarze przypominają ogórka, większe mają znacznie szerszą jedną końcówkę i wyglądają trochę jak lekko zakrzywiona maczuga.

Zanim cukinia wyda owoc, pięknie kwitnie. Jej kwiaty są duże i mają miodowy kolor. Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, że już na tym etapie rozwoju roślina jest jadalna. Z jej kwiatów, po usunięciu szypułek i słupków kwiatowych, można przyrządzić pyszne dania. Świetnie sprawdzą się smażone w cieście piwnym albo nadziewane ricottą.

Cukinia jest niskokaloryczna i zdrowa. Zawiera mnóstwo witaminy C, K, karotenu oraz witamin z grupy B. Jest też doskonałym źródłem potasu, wapnia, fosforu, sodu, kwasu foliowego, manganu i miedzi. Znakomicie odkwasza organizm i korzystnie wpływa na trawienie.

W kabaczkach nie odkładają się metale ciężkie, więc warzywo należy do bezpiecznych nawet dla dzieci i kobiet w ciąży czy karmiących piersią. Wprowadzenie cukinii do codziennej diety wspiera organizm w przypadku chorób wątroby czy też schorzeń związanych z układem pokarmowym.

Dojrzałe kabaczki stanowią podstawę wielu potraw, które są z pewnością nam wszystkim znane. Na ich bazie można zrobić znakomite leczo, zupę krem, a nawet bigos i ciasto czekoladowe. Cukinię można jeść na surowo, gotować, smażyć, piec, grillować. Warzywo ma stosunkowo neutralny smak, dlatego tak łatwo wkomponować je praktycznie w każde danie.

Poniżej przedstawiamy kilka prostych przepisów na wykorzystanie cukinii.

Składniki:

  • 2 średniej wielkości cukinie,
  • 400 g mielonego mięsa – najlepiej delikatnego drobiowego lub cielęcego,
  • 1 cebula,
  • ser żółty,
  • olej do smażenia,
  • sól, pieprz,
  • ulubione przyprawy,
  • ketchup lub nieco koncentratu pomidorowego.

Przygotowanie:

  1. Młodej cukinii nie obieramy, a tylko dokładnie myjemy. Kroimy ją wzdłuż na pół. Z każdej połówki wydrążamy środek.
  2. Kabaczki lekko solimy, by trochę zmiękły. Ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach.
  3. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju do momentu zeszklenia. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy. Dokładamy koncentrat pomidorowy albo ketchup.
  4. Wszystko dusimy kilka minut na niewielkim ogniu.
  5. Gotowy farsz wkładamy do łódek z cukinii i posypujemy serem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni na 30 minut.
  6. Gotowe danie można ozdobić natką pietruszki.

Składniki:

  • 4 młode cukinie,
  • 1 papryczka chili,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1 pęczek dymki wraz ze szczypiorkiem,
  • 1 płaska łyżka tymianku,
  • sól, pieprz,
  • oliwa.

Przygotowanie:

  1. Cebulkę, szczypiorek, czosnek i papryczkę kroimy w plasterki. Umytą cukinię kroimy w słupki mające grubość 1 cm. Wkładamy je do miski, posypujemy tymiankiem i skrapiamy oliwą z oliwek.
  2. Całość odstawiamy na 20 minut. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy do niej pokrojoną dymkę, czosnek oraz papryczkę.
  3. Podsmażamy na niewielkim ogniu i dodajemy cukinię. Smażymy maksymalnie 10 minut, ciągle mieszając.

Składniki:

  • 1 średnia cukinia,
  • ½ kostki twarogu półtłustego,
  • 3 łyżki pełnoziarnistej mąki,
  • 1 jajko,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól, pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • olej do smażenia.

Przygotowanie:

  1. Cukinię ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Można ją nieco nasolić i odstawić, by puściła soki, a następnie mocno odcisnąć, by pozbyć się nadmiaru wody. Do cukinii dodajemy resztę składników i doprawiamy.
  2. Dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Kładziemy łyżką średniej wielkości placki i smażymy po kilka minut z każdej strony.
  3. Placki świetnie smakują same, ale można je też podawać z sosem jogurtowym, tzatziki albo czosnkowym.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKoszykówka. Michał Michalak: To dla nas cenna lekcja. (POLSAT SPORT) Wideo
Następny artykułCiechanów: Nowy park przy ul. Augustiańskiej