A A+ A++

Weekendowa kawka czy herbata z domowym ciastem – czyż to nie brzmi jak świetny plan? Do dzieła zatem! Przygotowanie nie zajmie dużo czasu, a satysfakcja będzie ogromna. Zaoszczędzisz też na kupnym cieście, nie mówiąc o tym, że będziesz mieć pewność, z czego łakocie zostały zrobione.

Ciasto na weekend – leniuszek Ewy Wachowicz

Przypomina kultowy rarytas z czasów PRL-u. Lista składników ma tylko 10 pozycji, a w opisie przygotowania brak informacji o pieczeniu. Ten przysmak zniknie z talerzy szybciej, niż myślisz. Sprawdź, jak ciasto “leniuszek” przygotowuje Ewa Wachowicz.

250 g masła4 łyżki kakao1 szklanka cukru1 szklanka wody1 filiżanka espresso500 g mleka w proszku200 g herbatnikówgarść migdałów1 kieliszek rumucukier puder do dekoracji

Ciasto leniuszek – sposób przygotowania:

  1. Masło roztopić. Dodać kakao, następnie cukier. Wymieszać. Dolać wodę oraz espresso. Po wystudzeniu partiami dodać mleko w proszku.
  2. Uprażone wcześniej migdały posiekać, herbatniki pokruszyć, dosypać do masy.
  3. Dolać rum i dokładnie wymieszać.
  4. Za pomocą folii spożywczej zrobić zgrabne wałki. Wstawić do lodówki. Po ok. 4 godzinach wyjąć z lodówki, zdjąć folię, oprószyć cukrem pudrem, zawinąć w szary papier (tak, by część leniucha wystawała), przewiązać rafią.
  5. Podawać pokrojone w krążki.

Polecamy: Proste przepisy na ciasta bez pieczenia. Poleca Ewa Wachowicz

Ciasto na weekend – sernik królewski

Królewski sernik to wyjątkowy wypiek, ale szkoda, by pojawiał się na stole jedynie w święta. Polecamy go na weekend, w ramach rozpieszczania rodziny! Królewski sernik rozpływa się w ustach!

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • kostka masła
  • 4 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżka kakao (opcjonalnie)

Składniki na masę 

  • 1 kg półtłustego twarogu
  • kostka masła
  • 6 żółtek
  • 10 białek
  • półtorej szklanki cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • olejek śmietankowy
  • sól

Królewski sernik – sposób przygotowania:

  1. Ciasto: wszystkie składniki posiekaj, zagnieć. Ciasto podziel na pół, uformuj kule, schłodź.
  2. Masa: twaróg zmiel z masłem. Dodaj żółtka, cukier, sól, mąkę, proszek do pieczenia i olejek, zmiksuj. Dodaj ubitą pianę z białek, delikatnie wymieszaj. Staraj się nie napowietrzać masy za bardzo, bo sernik urośnie, ale potem opadnie.
  3. Okrągłą formę natłuść, posyp bułką tartą. Połowę ciasta zetrzyj wprost do formy na tarce o dużych oczkach. Wlej masę serową, zetrzyj resztę ciasta. Piecz godzinę i 10 minut w temp. 180°C.
  4. Studź najlepiej w lekko uchylonym piekarniku, a następnie pozostaw do całkowitego wystygnięcia w temperaturze pokojowej.

Polecamy również: Co na obiad w tym tygodniu? 7 przepisów dla całej rodziny

Ciasto na weekend – sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe nie należy do łatwych, ale nie należny się zniechęcać. Oto przepis, z którym krok po kroku poznasz tajniki sztuki cukierniczej.

Składniki

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki drobnego
  • białego cukru
  • 3 jaja
  • 22 g świeżych drożdży
  • 40 g masła
  • 500 g jeżyn (lub innych owoców)
  • opakowanie budyniu
  • waniliowego
  • szklanka śmietany
  • 1/2 szklanki mleka
  • szczypta soli

Ciasto drożdżowe – sposób przygotowania:

  1. Mleko podgrzewamy. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy.
  2. Drożdże łączymy z łyżką cukru i rozrabiamy w mleku.
  3. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy 2,5 łyżki cukru, jajo, mleko z drożdżami, masło, szczyptę soli i wyrabiamy, by składniki się połączyły.
  4. Ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.
  5. Jeżyny płuczemy na durszlaku w zimnej wodzie, a następnie osuszamy na papierowych ręcznikach.
  6. Do miski przelewamy śmietanę, dodajemy dwa jaja, opakowanie budyniu waniliowego i pozostały cukier. Energicznie mieszamy trzepaczką rózgową, żeby składniki się połączyły.
  7. Blachę do tarty o średnicy 30 centymetrów smarujemy tłuszczem i oprószamy mąką.
  8. Ciasto wyjmujemy z miski na posypaną mąką stolnicę, rozciągamy, by utworzyło koło i wykładamy nim blachę, łącznie z brzegami.
  9. Na ciasto przekładamy owoce, które delikatnie ugniatamy.
  10. Wierzch polewamy sosem śmietanowo – budyniowym. Pieczemy około 45 minut w 175 st. C.
  11. Tartę studzimy przez kilkanaście minut w blasze, a następnie wyjmujemy na metalową kratkę.

Zobacz też: Dodatki do herbaty, które pomogą schudnąć

***

INTERIA.PL

 

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułGościem Radia ZW była Ludmiła Fabiszewska, autorka największego patriotycznego projektu Piękna Nasza Polska Cała
Następny artykuł​Seniorka padła ofiarą oszustów. Jej oszczędności uratowała pracownica poczty