Dziś proponujemy przepis z królową jesieni w roli głównej – dynią. Zupa dyniowa poprawia trawienie i zawiera dużo witaminy C i cynku, które odpowiadają za prawidłową pracę układu odpornościowego.
Jeśli lubicie kolendrę, możecie użyć jej zamiast szpinaku
• 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
• 1 szklanka musu z pieczonej dyni Hokkaido (dynię tego gatunku nie trzeba obierać, wystarczy pokroić na kawałki, oczyścić z pestek i zapiekać przez ok. 35 minut)
• 500 ml bulionu
• 250 ml mleczka kokosowego
• 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
• 1 łyżka soku z limonki
• garść szpinaku
• 100 g różyczek kalafiora
• grzanki czosnkowe (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Do bulionu dodajemy pastę curry i mus dyniowy. Gotujemy przez kilka minut. Potem wlewamy mleczko kokosowe, zagotowujemy i gotujemy przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy cukrem i solą. Miksujemy na gładki krem. Dodajmy sok z limonki.
Przed podaniem dodajemy ugotowane różyczki kalafiora i opłukany szpinak. Można posypać grzankami czosnkowymi.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS