A A+ A++

Komu znudził się tradycyjny schabowy, powinien wypróbować ten przepis. Kotlety warzywne najlepiej smakują z lekką sałatką i dodatkiem sosu czosnkowego.

  • 1 cukinia – 370 g
  • 1 cebula – 170 g
  • 2 małe marchewki – 150 g
  • 2 ziemniaki – 250 g
  • 2 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
  • szklanka bułki tartej – 100 g
  • garść siekanego szczypiorku
  • przyprawy: płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka ziół prowansalskich
  • olej roślinny do smażenia – około 50 g

Obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Dodajemy płaską łyżkę soli i odstawiamy na 10 minut, by warzywa puściły wodę. Odciskamy. Przekładamy do innego naczynia. Do warzyw wrzucamy drobno siekany szczypiorek, dwa jajka, dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki bułki tartej oraz resztę przypraw. Pozostałą bułkę tartą wykorzystamy do obtaczania uformowanych kotletów z cukinii. Kotlety smażymy na patelni, na niewielkim ogniu – około 6 minut każdą stronę.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułHistoria Jana S., „króla dopalaczy”. Trupy nastolatków i podżeganie do zabójstwa
Następny artykułZnamy szczegóły zachęt dla gmin przystępujących do programu “Czyste Powietrze”