Komu znudził się tradycyjny schabowy, powinien wypróbować ten przepis. Kotlety warzywne najlepiej smakują z lekką sałatką i dodatkiem sosu czosnkowego.
- 1 cukinia – 370 g
- 1 cebula – 170 g
- 2 małe marchewki – 150 g
- 2 ziemniaki – 250 g
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- szklanka bułki tartej – 100 g
- garść siekanego szczypiorku
- przyprawy: płaska łyżka soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżka ziół prowansalskich
- olej roślinny do smażenia – około 50 g
Obrane warzywa ścieramy na grubych oczkach. Umieszczamy w misce. Dodajemy płaską łyżkę soli i odstawiamy na 10 minut, by warzywa puściły wodę. Odciskamy. Przekładamy do innego naczynia. Do warzyw wrzucamy drobno siekany szczypiorek, dwa jajka, dwie płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej, pół szklanki bułki tartej oraz resztę przypraw. Pozostałą bułkę tartą wykorzystamy do obtaczania uformowanych kotletów z cukinii. Kotlety smażymy na patelni, na niewielkim ogniu – około 6 minut każdą stronę.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS