Borówka amerykańska fot. Pixabay
Borówki amerykańskie to owoce, z dodatkiem których możemy zjeść pyszne jogurty, naleśniki, ciasta i wiele innych. W surowej postaci można je przechowywać nawet do 10 dni, jednak co zrobić z ich nadmiarem? Poniżej przedstawiamy top 3 sposobów na wykorzystanie borówek amerykańskich.
Jogurt z borówkami i truskawkami
Jogurt z owocami i orzechami to przepyszne śniadanie na dobry początek dnia. Nie dość, że robi się go łatwo i szybko, to jeszcze człowiek jest po nim syty przez pierwszą część dnia. Jogurt przełóż do miski, wsyp dwie garści borówek amerykańskich i tyle samo truskawek. Dodaj do tego dwie łyżki orzechów włoskich, laskowych lub migdałów i dokładnie wymieszaj. Podawaj świeżo po przyrządzeniu!
Sok z borówek amerykańskich
Z nadmiaru borówek można również przyrządzić pyszny, domowy sok. Wystarczy zakupić w tym celu: 2 i pół kilo borówek i 500 gramów cukru. Umyj i przebierz borówki, a następnie zmiksuj je na gładką masę. Miazgę powstałą w ten sposób przełóż do wyparzonych słoików. Dodaj do nich cukier i dobrze wymieszaj. Całość odstaw na dobę. Od czasu do czasu mieszaj w słoiku. Po upływie 25 godzin przecedź sok i przelej do słoików. Następnie pasteryzuj je przez 15 minut. Tak uzyskany sok możesz przechowywać przez całą zimę.
Babeczki z borówkami amerykańskimi
Zrób swoje ulubione ciasto na babeczki, najlepiej te waniliowe. Dodaj do nich borówki i delikatnie zamieszaj. Piecz w 180 stopniach przez 20 minut.
Jak widać, jest wiele sposobów na wykorzystanie borówek amerykańskich. A jaki jest twój ulubiony?
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS