Biotyna, inaczej witamina B7 lub H to organiczny związek chemiczny, występujący w wielu substancjach żywieniowych i ze względu na swoje właściwości zdolny do leczenia wypadania włosów czy zapalenia skóry. Uczestnicząc w procesie przemiany glukozy, biotyna ma ogromny wpływ na cały organizm.
Biotyna jest witaminą naturalnie występującą w takich produktach spożywczych jak m.in. żółtko jaja, szpinak, orzechy włoskie, wątroba wołowa, sardynki, migdały, soja, soczewica marchew czy mąka pełnoziarnista. Witamina B7, zawarta w wymienionych produktach traci niestety swoje właściwości w trakcie ich obróbki termicznej. Podobnie jest w przypadku umieszczenia biotyny w roztworze alkaicznym lub kwaśnym. Niekorzystny wpływ na przyswajalność witaminy piękności ma także alkohol, estrogeny oraz przetworzona żywność.
– Trzeba sobie zdawać sprawę, że biotyna zawarta w pożywieniu nie wchłania się w 100%. Wynika to z faktu, że witamina, która występuje w produktach spożywczych, musi zostać uwolniona, by była dostępna. Powód tego zjawiska jest następujący – tworzy ona na ogół wiązanie kowalencyjne z białkiem, a owo wiązanie powinno być rozbite. W efekcie biotyn … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS