A A+ A++

Smak orientu, który pokochali Polacy

Lekki, smarowny i aksamitny hummus zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Doczekał się on nawet własnego święta, Międzynarodowego Dnia Hummusu, który celebrujemy 13 maja. Z tej okazji warto przyjrzeć się nieco bliżej jego ciekawym korzeniom!

Hummusem dziś możemy delektować się nie tylko podczas wizyty w restauracjach serwujących kuchnię Bliskiego Wschodu, ale również na co dzień. Z łatwością kupimy go w większości lokalnych supermarketów. Nie jest to jednak produkt, który wywodzi się z naszej rodzimej kuchni – pojawił się on w Polsce stosunkowo niedawno, za sprawą popularyzacji kuchni orientalnych. Pochodzenie hummusu do dziś pozostaje kwestią sporną pomiędzy wieloma krajami, jednak oryginalnej, lokalnej wersji tego przysmaku skosztujemy m.in. w Syrii, Egipcie, Tunezji, Jordanii, Libanie i Izraelu. Chociaż pierwsze wzmianki z przepisami na hummus pochodzą z Egiptu i datowane są na XII wiek, jego popularność rozpoczęła się w latach 50. w Izraelu. Chociaż w Polsce hummus pojawił się wraz z kuchnią Bliskiego Wschodu, jego popularyzację przypisuje się weganom i wegetarianom, którzy wykorzystywali go … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPierwszy koncert Elbląskiego Festiwalu Organowego [ Kultura ]
Następny artykułMaja Ostaszewska straciła rolę przez… wiek