Smak orientu, który pokochali Polacy
Lekki, smarowny i aksamitny hummus zdobywa w Polsce coraz większą popularność. Doczekał się on nawet własnego święta, Międzynarodowego Dnia Hummusu, który celebrujemy 13 maja. Z tej okazji warto przyjrzeć się nieco bliżej jego ciekawym korzeniom!
Hummusem dziś możemy delektować się nie tylko podczas wizyty w restauracjach serwujących kuchnię Bliskiego Wschodu, ale również na co dzień. Z łatwością kupimy go w większości lokalnych supermarketów. Nie jest to jednak produkt, który wywodzi się z naszej rodzimej kuchni – pojawił się on w Polsce stosunkowo niedawno, za sprawą popularyzacji kuchni orientalnych. Pochodzenie hummusu do dziś pozostaje kwestią sporną pomiędzy wieloma krajami, jednak oryginalnej, lokalnej wersji tego przysmaku skosztujemy m.in. w Syrii, Egipcie, Tunezji, Jordanii, Libanie i Izraelu. Chociaż pierwsze wzmianki z przepisami na hummus pochodzą z Egiptu i datowane są na XII wiek, jego popularność rozpoczęła się w latach 50. w Izraelu. Chociaż w Polsce hummus pojawił się wraz z kuchnią Bliskiego Wschodu, jego popularyzację przypisuje się weganom i wegetarianom, którzy wykorzystywali go … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS