kuchenne nowości
Ryż to najbardziej popularne zboże na świecie. Je go regularnie ponad połowa ludzkości. Jest bardzo zdrowy i nie zawiera glutenu. Szybko syci głód, pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała, ale przede wszystkim jest smaczny i bardzo uniwersalny.
Podziel się
Risotto to specjał włoskiej kuchni (Pixabay.com)
Rodzajów ryżu jest wiele – począwszy od najbardziej popularnych typu basmati czy jaśminowy, poprzez ryż parboiled używany do dań duszonych, skończywszy na niełuskanych odmianach, wymagających dłuższego gotowania. Oto pięć propozycji na dania z ryżem, które urozmaicą codzienną dietę. Warto je poznać zwłaszcza teraz, kiedy wielu z nas zrobiło spore zapasy tego zboża i zastanawia się jak w oryginalny sposób wykorzystać je w kuchni.
Risotto z kukurydzą
Risotto to propozycja na szybkie i bardzo smaczne danie na obiad lub kolację. Przygotowanie tej potrawy jest wyjątkowo proste. Potrzebujemy: szklankę ryżu parboiled, kawałek selera naciowego, dwa ząbki czosnku, dwie szalotki, małą puszkę kukurydzy, suszony tymianek, sól, pieprz, masło i oliwę z oliwek.
Warzywa kroimy w drobną kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy warzywa, a gdy się lekko zeszklą dodajemy ryż. Smażymy kilka minut. Wlewamy szklankę wody, dodajemy przyprawy i gotujemy na małym ogniu kilka minut, aż ryż wchłonie wodę. Dodajemy łyżkę masła, mieszamy i podajemy.
Zobacz też: Jak ugotować ryż na sypko?
Ryż z wołowiną
Pilaw to potrawa znana w wielu kuchniach świata, przede wszystkim w centralnej Azji. To połączenie ryżu z warzywami i mięsem. Potrawy tego typu są bardzo sycące i smaczne. Do przygotowania naszego dania potrzebne nam będą: ryż basmati, kawałek wołowiny z udźca, marchewka, seler, cebula czerwona, czosnek, kmin rzymski, kurkuma w proszku, papryka słodka w proszku, pieprz, sól, olej.
Mięso kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą i pieprzem, smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, na którą wrzucamy pokrojone w dużą kostkę warzywa. Smażymy je kilka minut. Do rondla przekładamy warzywa i mięso, wsypujemy ryż, dodajemy przyprawy. Wszystko zalewamy wodą, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu godzinę, często mieszając. Gotowe.
Zapiekanka z ryżu
Zapiekanki to proste potrawy, do przyrządzenia których możemy dodać wszystko, co mamy w lodówce. W naszym przepisie wykorzystamy nadmiar ryżu, jaki pozostał nam z przygotowywania obiadu. Składniki: dwie szklanki ugotowanego ryżu, puszka czerwonej fasoli, natka kolendry, cebula, kawałek żółtego sera, oliwa z oliwek, suszone oregano, sól i pieprz.
Fasolę odcedzamy, przemywamy wodą. Cebulę i kolendrę siekamy drobno. W misce mieszamy ze sobą ryż, fasolę, natkę i cebulę. Doprawiamy do smaku. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Wkładamy masę, posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy, aż ser się zrumieni.
Placki ryżowe
Z gotowanego ryżu, szczególnie niełuskanego, możemy przygotować chrupiące placki, które każdemu będą smakować. Potrzebujemy: szklankę ugotowanego ryżu, jajko, dwie łyżki mąki razowej, sól, pieprz, ostrą paprykę.
Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w misce i odstawiamy na pół godziny. Ciasto powinno być niezbyt zwarte. Gdyby było za gęste, możemy dodać kilka łyżek wody. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy po łyżce masy i smażymy cienkie placki trzy minuty z każdej strony. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.
Ryż z owocami
Desery na bazie ryżu są tak popularne, że możemy je kupić gotowe w sklepach. Zamiast tego, możemy je samodzielnie zrobić w domu. Potrzebujemy: szklankę ryżu, szklankę mleka, laskę wanilii, łyżkę cukru, kilka truskawek, malin, porzeczek lub innych miękkich owoców.
Mleko podgrzewamy z wanilią i cukrem, powoli wrzucamy ryż i gotujemy mieszając, aż wchłonie on płyn. Owoce kroimy na drobniejsze kawałki i dodajemy do ostudzonego ryżu. Gotowe.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS