Obiad Wielkanocny to okazja do tego, by przygotować nieco bardziej wykwintne dania niż na co dzień. W tym szczególnym czasie warto też sobie pofolgować i zjeść nieco więcej. Zarówno w przypadku dań wytrawnych, jak i oczywiście słodyczy!
Obiad w tym przypadku to oczywiście zupa, danie mięsne oraz desery do wyboru. Najczęściej jest to klasyczna zupa, czyli żurek. Zdarza się jednak, że na stole pojawia się też alternatywna propozycja: krem z batatów. Ta druga opcja sprawdzi się w przypadku tych, którzy za żurkiem nie przepadają albo po prostu chcą zaserwować coś nietypowego. Na początku przepis na żur wielkanocny.
Żur wielkanocny – przepis Ewy Wachowicz
Żurek wielkanocny – przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
Składniki:
-
500 g wędzonki, np. boczku
-
200 ml zakwasu na żurek
-
4 kapelusze suszonych borowików
-
1 marchewka
-
1 pietruszka
-
¼ selera
-
1 cebula
-
2 ząbki czosnku
-
1 liść laurowy
-
2 ziarenka ziela angielskiego
-
1 łyżka majeranku
-
sól
-
DO PODANIA: natka pietruszki i jajka przepiórcze
Opis przygotowania:
-
Warzywa korzeniowe obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić do garnka.
-
Dodać opaloną nad ogniem cebulę.
-
Dorzucić wędzonkę oraz suszone grzyby. Przyprawić liściem laurowym i zielem angielskim.
-
Dodać czosnek i zalać zimną wodą. Posolić, przykryć i gotować przez godzinę na wolnym ogniu (w szybkowarze wystarczy 15 minut).
-
Wywar przecedzić, mięso wyłowić, pokroić i z powrotem wrzucić do rosołu.
-
Wlać zakwas na żur – ilość wedle uznania.
-
Doprawić otartym w dłoniach majerankiem.
-
Gotować pod przykryciem przez ok. 10 minut.
-
Podawać z jajkiem przepiórczym.
-
Udekorować natką pietruszki.
Krem z batatów
![Krem z batatów Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMLCCVHSI6EG-C322-F4.webp)
![Krem z batatów Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMLCCVHSI6EG-C322-F4.webp)
Krem z batatów Ewy Wachowiczmateriały prasowe
Składniki:
-
2 bataty
-
1 marchewka
-
2 cebule
-
3 ząbki czosnku
-
1 łyżka masła klarowanego
-
kilka suszonych pomidorów w oliwie
-
1½ l wywaru jarzynowego
-
kawałek świeżego imbiru
-
2 łyżki masła orzechowego
-
sól
-
pieprz kolorowy
Do podania:
-
świeża kolendra
-
papryczka chili
-
grzanki
Opis przygotowania:
-
Bataty i marchewkę obrać i pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle.
-
Po chwili dorzucić posiekaną cebulę.
-
Gdy się zeszkli, dodać pokrojony w plastry czosnek i suszone pomidory.
-
Wymieszać.
-
Zalać wywarem jarzynowym.
-
Przykryć i gotować do miękkości.
-
Następnie przyprawić startym imbirem, dodać masło orzechowe i zmiksować.
-
Doprawić do smaku solą i kolorowym pieprzem.
-
Na talerzu udekorować świeżą kolendrą oraz papryczką chili.
-
Podawać z grzankami.
Jeśli chodzi o wielkanocne drugie danie, to zawsze serwuję coś mięsnego. Najczęściej to drób albo wieprzowina. Na początku przepis na kaczkę z jabłkami i pomarańczami, którą uwielbia moja bratanica.
Kaczka z jabłkami i pomarańczami – przepis Ewy Wachowicz
![Kaczka Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMK3P4DKR5EM-C322-F4.webp)
![Kaczka Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMK3P4DKR5EM-C322-F4.webp)
Kaczka Ewy Wachowiczmateriały prasowe
Składniki:
Nadzienie:
-
2 jabłka
-
2 pomarańcze
-
majeranek
-
tymianek
Opis przygotowania:
-
Sprawioną kaczkę przyprawić solą i pieprzem – z zewnątrz oraz w środku.
-
Odstawić na co najmniej 2 godziny do lodówki.
-
Jabłka obrać, pokroić na cząstki, wyciąć gniazda nasienne.
-
Z pomarańczy wykroić filety.
-
Przełożyć do miski, oprószyć tymiankiem i majerankiem. Delikatnie wymieszać.
-
Włożyć do kaczki.
-
Spiąć wykałaczkami i zasznurować dratwą.
-
Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
-
Piec pod przykryciem przez 1 godzinę i 15 minut w temp. 180 st. C.
-
Po tym czasie odkryć i zapiekać jeszcze przez 20-30 minut w temp. 200 st. C (aż skórka się zezłoci i będzie chrupiąca).
-
Na stół podawać w całości – na półmisku.
-
Jako dodatek do kaczki można przygotować tradycyjną ćwikłę z chrzanem oraz jabłka i pomarańcze (jabłka obrać, pokroić na kawałki, wyciąć gniazda, następnie podsmażyć na patelni, dodać sok i filety z pomarańczy, wymieszać).
Polędwiczki wieprzowe w sosie pomarańczowym – przepis Ewy Wachowicz
![Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUM97X4QFV7B0-C322-F4.webp)
![Polędwiczki w sosie pomarańczowym - przepis Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUM97X4QFV7B0-C322-F4.webp)
Polędwiczki w sosie pomarańczowym – przepis Ewy Wachowiczmateriały prasowe
Składniki:
-
800 g polędwicy wieprzowej,
-
2 pomarańcze,
-
1 łyżka masła,
-
1 szklanka białego wina,
-
1 łyżeczka mielonego imbiru,
-
1 ząbek czosnku,
-
2 łyżeczki miodu,
-
sól,
-
pieprz,
-
400 g kaszy gryczanej,
-
1 łyżka oliwy,
-
natka pietruszki do dekoracji.
Zwieńczeniem obiadu są oczywiście desery! Jak Wielkanoc, to koniecznie mazurki! Poniżej przepis na…
Klasyczny z kajmakiem – przepis Ewy Wachowicz
![Mazurek kajmakowy Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMLPFJD84U0E-C322-F4.webp)
![Mazurek kajmakowy Ewy Wachowicz](https://bomega.pl/wp-content/uploads/2024/03/000IUMLPFJD84U0E-C322-F4.webp)
Mazurek kajmakowy Ewy Wachowiczmateriały prasowe
Składniki:
Opis przygotowania:
-
Mąkę przesiać na stolnicę. Dorzucić zimne masło. Dodać sól i cukier puder. Posiekać.
-
Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek.
-
Dodać żółtko i wodę.
-
Zagarnąć nożem, następnie zagnieść ciasto.
-
Włożyć do zamykanego pojemnika i schować do lodówki na minimum godzinę.
-
Po tym czasie lekko zagnieść i rozwałkować na posypanej mąką stolnicy.
-
Przełożyć do formy (posmarowanej masłem) na tartę (średnica 24-26 cm) lub prostokątną.
-
Ciasto nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia, obciążyć kulkami lub suchą fasolą i wstawić do piekarnika na 15 minut.
-
Następnie usunąć papier z obciążeniem i piec przez kolejny kwadrans (temp. 180 st. C).
-
Puszkę mleka gotować w wodzie przez 3 godziny (na małym ogniu). W ten sposób powstanie kajmak.
-
Upieczony spód posmarować żurawiną.
-
Nałożyć kajmak.
-
Udekorować blanszowanymi, prażonymi migdałami, ozdobić lukrem.
„Ewa gotuje”: Sałatka jajeczna z ogórkiemPolsat
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS