Co na obiad? Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem
Smaczne i przede wszystkim sycące danie, które zrobisz już w pół godziny.
Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem123RF/PICSEL
Składniki na duży obiad dla całej rodziny:
-
opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki
-
500 ml śmietanki kremówki
-
słoik suszonych pomidorów
-
2 piersi z kurczaka
-
przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego
Przygotowanie:
-
Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni.
-
Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje.
-
W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.
-
Połącz z ugotowanym makaronem.
Co na obiad? Naleśniki Rafaello
Naleśniki z kremem z mascarpone i owocami123RF/PICSEL
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
Kokosowe nadzienie:
-
250 g serka mascarpone,
-
250 ml śmietanki 30 proc.,
-
2 łyżki cukru pudru,
-
2 łyżki wiórków kokosowych.
Przygotowanie:
-
Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.
-
Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
-
Przygotuj nadzienie – słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.
-
Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw.
Co na obiad? Miski szczęścia Ewy Wachowicz – danie, które uwodzi smakiem
„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat
Co na obiad? Bób duszony z kiełbasą i pomidorami
Bób duszony z kiełbasą i pomidorami123RF/PICSEL
Składniki:
-
1 kg bobu,
-
2 łyżki masła,
-
2 ząbki czosnku,
-
40 dag kiełbasy,
-
3-4 średniej wielkości pomidory,
-
świeży lub suszony tymianek
Sposób przygotowania:
-
Bób ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić, obrać.
-
Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kiełbasę i pokrojone pomidory i smażyć 3-4 minuty.
-
Po tym czasie wsypać bób i smażyć dalsze 3-4 minuty, pod koniec dodać listki tymianku.
Co na obiad? Steki z kalafiora
Składniki:
-
1 kalafior,
-
oliwa,
-
sól,
-
granulowany czosnek,
-
papryka w proszku.
Przygotowanie:
-
Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm.
-
Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni.
-
Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty.
-
Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku.
-
Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia.
-
Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy.
-
Można podać np. z ziemniaczkami i mizerią
Co na obiad? Jajka w sosie musztardowym
Jajka w sosie musztardowym 123RF/PICSEL
Składniki:
Przygotowanie:
-
Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.
-
Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.
-
Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.
-
Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną “zieleniną”. Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree.
Co na obiad? Zupa z fasolką szparagową
Zupa z fasolką123RF/PICSEL
Składniki:
-
garść fasolki szparagowej żółtej
-
garść fasolki szparagowej zielonej
-
1 cebula
-
4 młode ziemniaki
-
2 marchewki
-
2 pietruszki
-
kilka różyczek kalafiora
-
1 łyżka masła klarowanego
-
1½ l bulionu
-
sól
-
pieprz
-
1 szklanka kwaśnej śmietany
-
koperek
Opis przygotowania:
Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać marchewki i pietruszki – obrane i pokrojone. Dorzucić fasolki szparagowe pocięte na ok. dwucentymetrowe kawałki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać ciepłym rosołem i gotować do miękkości warzyw. Gdy ziemniaki i fasolka są już prawie ugotowane, dodać różyczki kalafiora (one gotują się najszybciej) i już tylko chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zdjąć z ognia i dorzucić drobno posiekany koperek.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS