A A+ A++

Co na obiad? Makaron z suszonymi pomidorami, śmietanką i kurczakiem

Smaczne i przede wszystkim sycące danie, które zrobisz już w pół godziny.

Makaron z suszonymi pomidorami i kurczakiem123RF/PICSEL

Składniki na duży obiad dla całej rodziny: 

  • opakowanie makaronu spaghetti lub wstążki

  • 500 ml śmietanki kremówki

  • słoik suszonych pomidorów

  • 2 piersi z kurczaka

  • przyprawy: sól, pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka, szczypta cukru brązowego 

Przygotowanie: 

  1. Kurczaka pokrój w kostkę, dopraw solą, pieprzem i papryką i podsmaż na patelni. 

  2. Dodaj śmietankę i redukuj na ogniu, aż zgęstnieje. 

  3. W międzyczasie dodaj pokrojone w paski suszone pomidory oraz cukier.

  4. Połącz z ugotowanym makaronem.

Co na obiad? Naleśniki Rafaello

Naleśniki z kremem z mascarpone i owocami

Naleśniki z kremem z mascarpone i owocami123RF/PICSEL

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

Kokosowe nadzienie:

  • 250 g serka mascarpone,

  • 250 ml śmietanki 30 proc.,

  • 2 łyżki cukru pudru,

  • 2 łyżki wiórków kokosowych.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i dokładnie wymieszaj.

  2. Wylewaj ciasto na patelnię i smaż naleśniki z dwóch stron na złoty kolor.
  3. Przygotuj nadzienie – słodką śmietankę ubij z cukrem pudrem na puch. Dodaj serek mascarpone i wiórki kokosowe. Składniki zmiksuj.

  4. Naleśniki przełóż śmietankowo-kokosowym kremem. Możesz złożyć je na kształt trójkątów. Podawaj z dodatkiem świeżych owoców, ulubionego dżemu lub lekkich warzyw. 

Co na obiad? Miski szczęścia Ewy Wachowicz – danie, które uwodzi smakiem

„Ewa gotuje”: Miski szczęścia z kalafiorem i z ryżemPolsat

Co na obiad? Bób duszony z kiełbasą i pomidorami

Bób duszony z kiełbasą i pomidorami

Bób duszony z kiełbasą i pomidorami123RF/PICSEL

Składniki:

  • 1 kg bobu, 

  • 2 łyżki masła, 

  • 2 ząbki czosnku, 

  • 40 dag kiełbasy, 

  • 3-4 średniej wielkości pomidory, 

  • świeży lub suszony tymianek 

Sposób przygotowania:

  1. Bób ugotować w osolonym wrzątku, schłodzić, obrać. 

  2. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, dodać kiełbasę i pokrojone pomidory i smażyć 3-4 minuty. 

  3. Po tym czasie wsypać bób i smażyć dalsze 3-4 minuty, pod koniec dodać listki tymianku.

Co na obiad? Steki z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior,

  • oliwa, 

  • sól, 

  • granulowany czosnek, 

  • papryka w proszku. 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Pokrój kalafiora na plastry grubości 2 cm. 

  2. Gotowe steki wysmaruj dokładnie oliwą, oprósz solą i połóż na rozgrzanej patelni. 

  3. Steki smaż przez około trzy minuty na średnim ogniu aż do zrumienienia się. Przewróć steki na drugą stronę i smaż ponownie przez trzy minuty. 

  4. Obsyp steki granulowanym czosnkiem i papryką w proszku. 

  5. Przygotowane steki warzywne wstaw do piekarnika np. na blaszce do pieczenia. 

  6. Piecz steki przez 15 minut, przewracając je dwa razy. 

  7. Można podać np. z ziemniaczkami i mizerią

Co na obiad? Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym

Jajka w sosie musztardowym 123RF/PICSEL

Składniki:

Przygotowanie: 

  1. Ugotuj jajka na twardo, ostudź, obierz i pokrój na połówki. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę.

  2. Roztop masło i podsmaż na nim cebulę. Dosyp mąkę i mieszaj tak, by nie powstały grudki.

  3. Wlej bulion i sok z cytryny, mieszaj, aż składniki się połączą. Dodaj musztardę i dopraw do smaku. Wymieszaj, zagotuj i gotuj na średnim ogniu około pięciu minut.

  4. Na talerze wyłóż jajka, a z boku wylej sos musztardowy. Możesz udekorować danie posiekaną natką pietruszki lub inną “zieleniną”. Podawaj jako przekąskę lub danie w towarzystwie np. ziemniaczanego puree. 

Co na obiad? Zupa z fasolką szparagową

Zupa z fasolką

Zupa z fasolką123RF/PICSEL

Składniki:

  • garść fasolki szparagowej żółtej

  • garść fasolki szparagowej zielonej

  • 1 cebula

  • 4 młode ziemniaki

  • 2 marchewki

  • 2 pietruszki

  • kilka różyczek kalafiora

  • 1 łyżka masła klarowanego

  • 1½ l bulionu

  • sól

  • pieprz

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

  • koperek

Opis przygotowania:

Masło roztopić w garnku i zeszklić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać marchewki i pietruszki – obrane i pokrojone. Dorzucić fasolki szparagowe pocięte na ok. dwucentymetrowe kawałki oraz  ziemniaki pokrojone w kostkę. Zalać ciepłym rosołem i gotować do miękkości warzyw.  Gdy ziemniaki i fasolka są już prawie ugotowane, dodać różyczki kalafiora (one gotują się najszybciej) i już tylko chwilę pogotować. Przyprawić solą i pieprzem. Zabielić zahartowaną śmietaną. Zdjąć z ognia i dorzucić drobno posiekany koperek.

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do n … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNietrzeźwy kierowca z Zamościa złamał cztery sądowe zakazy jazdy
Następny artykułAlert RCB dla mieszkańców Warszawy. Ćwiczenia