A A+ A++

Makaron z tuńczykiem na szybki i prosty obiad

Składniki: 

  • 1 puszka tuńczyka w oleju

  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego

  • 2 ząbki czosnku

  • 15 dag żółtego sera

  • 100 g makaronu spaghetti

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • mała puszka pomidorów w kawałkach 

  • sól, pieprz

  • świeża bazylia

Sposób przygotowania makaronu z tuńczykiem:

  1. Tuńczyka odcedzić z oleju, wymieszać z 3 łyżkami koncentratu pomidorowego. 

  2. Dusić na wolnym ogniu 5-10 minut. 

  3. Dodać pomidory z puszki. 

  4. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę soli, pieprzu i łyżeczkę słodkiej papryki w proszku. Zostawić na ogniu przez ok. 5 minut. 

  5. Żółty ser utrzeć na grubej tarce. Wsypać do gorącego sosu i wymieszać. Ser powinien się rozpuścić. Odstawić z ognia. 

  6. W dużym garnku zagotować ok. 4 litrów wody. Wsypać 1,5 łyżki soli i wlać łyżeczkę oliwy. 

  7. Do wrzątku wrzucić makaron spaghetti. 

  8. Gotować, aż zmięknie, odcedzić na sicie. 

  9. Położyć na talerzach, polać gorącym sosem, posypać żółtym serem oraz ozdobić listkami bazylii.

Makaron z tuńczykiem – propozycja na szybki obiad123RF/PICSEL

Pożywna zupa ziemniaczana. Obiad w 30 minut

Składniki:

Przygotowanie zupy ziemniaczanej: 

  1. W garnku roztopić łyżkę masła, i przesmażyć pokrojoną w kostkę szynkę. 

  2. Wlać litr wody, dodać bulion i warzywa z mrożonki. 

  3. Ziemniaki obrać i pokroić na 2-3 cm kawałki. 

  4. Dodać do zupy, doprawić solą i pieprzem, przykryć i gotować 20 minut. 

  5. Parówki pokroić w plastry i obsmażyć na maśle. 

  6. Zupę jeszcze raz doprawić i podawać z parówkami.

Pieczone ziemniaki na wiele sposobów

Naleśnikowy torcik truskawkowy na szybki obiad

Składniki na ciasto naleśnikowe:

  • 2 szklanki mąki

  • 1 jajko

  • 1 szklanka mleka

  • woda gazowana

Pozostałe składniki:

  • sól

  • 20 dag truskawek 

  • cukier

  • jogurt grecki

  • listki mięty 

Torcik naleśnikowy - obiad na słodko

Torcik naleśnikowy – obiad na słodko 123RF/PICSEL

Sposób przygotowania torciku naleśnikowego:

  1. Zrobić ciasto naleśnikowe. Usmażyć naleśniki. 

  2. Truskawki zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. 

  3. Naleśniki przekładać na przemian z miksowanymi truskawkami i jogurtem. 

  4. Na koniec polać sosem i udekorować listkami mięty. 

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWeterani Zagłębia najlepsi
Następny artykułCzęstochowa zainwestuje w tramwaje. Planowane projekty mogą pochłonąć pół miliarda złotych