Dzisiaj, 13 lipca (13:16)
Jak wynika z danych Narodowego Funduszu Zdrowia, niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Lato rozpieszcza bogatą ofertą warzyw i owoców. Najsmaczniejszych, bo rodzimych i świeżych. Po jakie powinny sięgać osoby z nadciśnieniem i co jeszcze jest ważne w komponowaniu jadłospisu, gdy ciśnienie wykracza poza górną granicę normy? Wyjaśniamy.
Pomiar ciśnienia tętniczego jest jednym z pierwszych i najczęściej wykonywanych w celu oceny kondycji układu krążenia. Wynik uzależniony jest od częstości skurczów, ich siły i napięcia naczyń tętniczych.
Optymalna wartość ciśnienia tętniczego krwi to 120/80 mm Hg. O nadciśnienie mówmy, gdy ciśnieniomierz wskazuje wartość równą lub wyższą niż 140/90 mm Hg. I uzyskano ją przynajmniej w dwóch pomiarach.
Polecamy: Sprawdź, czy masz zdrowe serce. Zrób test schodów
Wśród najczęstszych przyczyn nadciśnienia tętniczego wymienia się:
- nadmierną masę ciała,
- nieprawidłową dietę, w której jest zbyt duża zawartość sodu (soli),
- stres,
- palenie papierosów,
- spożywanie alkoholu,
- niską aktywność fizyczną,
- czynniki genetyczne.
Na geny nie mamy żadnego wpływu, pozostałe czynniki jesteśmy w stanie korygować.
Sprawdź: Objawy nadciśnienia: krwawienia, ból głowy, ból oczu, zmęczenie
Nadciśnienia nie wolno bagatelizować. Nieleczone przyczynia się do choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, zaburzeń funkcji nerek. Może prowadzić do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Nadciśnienie upośledza funkcje ośrodkowego układu nerwowego i pracę mózgu. Długotrwale lekceważone pogorsza funkcje poznawcze, w wyniku czego może pojawić się otępienie. Nadciśnienie jest częstą przyczyną bezsenności, zaburzeń nerwicowych, a nawet depresji.
Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, już za trzy lata, czyli w 2025 roku nadciśnienie tętnicze będzie dotyczyło aż 1,5 miliarda ludności świata (to blisko 20 proc. populacji). Dziś nadciśnienie i inne choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn zgonów. Tak w Polsce, jak i na świecie.
Nadciśnienie jest poważną jednostką chorobową. Każdorazowo wymaga specjalistycznej konsultacji lekarskiej. Jednak nawet, gdy włączono już leczenie farmakologiczne, nie można pominąć roli diety. Sposób odżywiania wpływa zarówno na poziom ciśnienia, jak i ogólny stan zdrowia.
Czytaj też: Niedociśnienie (niskie ciśnienie) – przyczyny, objawy i konsekwencje
Naukowcy nie mają wątpliwości. Dieta odgrywa ogromną rolę w leczeniu każdej jednostki chorobowej. Nie inaczej jest z nadciśnieniem. Badania dowodzą, że jadłospis, w którym jest odpowiednia zawartość surowego włókna roślinnego (błonnika), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, potasu, magnezu i witaminy C pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi, o ile ograniczymy równocze … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS