A A+ A++

Jak wynika z danych Narodowego Funduszu Zdrowia, niemal 10 mln dorosłych Polaków ma nadciśnienie tętnicze. Lato rozpieszcza bogatą ofertą warzyw i owoców. Najsmaczniejszych, bo rodzimych i świeżych. Po jakie powinny sięgać osoby z nadciśnieniem i co jeszcze jest ważne w komponowaniu jadłospisu, gdy ciśnienie wykracza poza górną granicę normy? Wyjaśniamy.

Kiedy mówimy o nadciśnieniu tętniczym?

Pomiar ciśnienia tętniczego jest jednym z pierwszych i najczęściej wykonywanych w celu oceny kondycji układu krążenia. Wynik uzależniony jest od częstości skurczów, ich siły i napięcia naczyń tętniczych.

Optymalna wartość ciśnienia tętniczego krwi to 120/80 mm Hg. O nadciśnienie mówmy, gdy ciśnieniomierz wskazuje wartość równą lub wyższą niż 140/90 mm Hg. I uzyskano ją przynajmniej w dwóch pomiarach.

Polecamy: Sprawdź, czy masz zdrowe serce. Zrób test schodów

Nadciśnienie – przyczyny

Wśród najczęstszych przyczyn nadciśnienia tętniczego wymienia się:

  • nadmierną masę ciała,
  • nieprawidłową dietę, w której jest zbyt duża zawartość sodu (soli),
  • stres,
  • palenie papierosów,
  • spożywanie alkoholu,
  • niską aktywność fizyczną,
  • czynniki genetyczne.

Na geny nie mamy żadnego wpływu, pozostałe czynniki jesteśmy w stanie korygować.

Sprawdź: Objawy nadciśnienia: krwawienia, ból głowy, ból oczu, zmęczenie

Nadciśnienie – powikłania

Nadciśnienia nie wolno bagatelizować. Nieleczone przyczynia się do choroby niedokrwiennej serca, niewydolności serca, zaburzeń funkcji nerek. Może prowadzić do zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Nadciśnienie upośledza funkcje ośrodkowego układu nerwowego i pracę mózgu. Długotrwale lekceważone pogorsza funkcje poznawcze, w wyniku czego może pojawić się otępienie. Nadciśnienie jest częstą przyczyną bezsenności, zaburzeń nerwicowych, a nawet depresji.

Jak podaje Światowa Organizacja Zdrowia, już za trzy lata, czyli w 2025 roku nadciśnienie tętnicze będzie dotyczyło aż 1,5 miliarda ludności świata (to blisko 20 proc. populacji). Dziś nadciśnienie i inne choroby kardiologiczne są jedną z głównych przyczyn zgonów. Tak w Polsce, jak i na świecie. 

Nadciśnienie jest poważną jednostką chorobową. Każdorazowo wymaga specjalistycznej konsultacji lekarskiej. Jednak nawet, gdy włączono już leczenie farmakologiczne, nie można pominąć roli diety. Sposób odżywiania wpływa zarówno na poziom ciśnienia, jak i ogólny stan zdrowia.

Czytaj też: Niedociśnienie (niskie ciśnienie) – przyczyny, objawy i konsekwencje

Rola diety w leczeniu nadciśnienia

Naukowcy nie mają wątpliwości. Dieta odgrywa ogromną rolę w leczeniu każdej jednostki chorobowej. Nie inaczej jest z nadciśnieniem. Badania dowodzą, że jadłospis, w którym jest odpowiednia zawartość surowego włókna roślinnego (błonnika), wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, potasu, magnezu i witaminy C pomaga w normalizacji poziomu ciśnienia tętniczego krwi, o ile ograniczymy równocze … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPremier Morawiecki przyjeżdża do Viessmanna
Następny artykułAmerykański niszczyciel na Morzu Południowochińskim. Pekin wściekły