A A+ A++

kuchenne nowości

Anna Kamińska

14-10-2020 (09:46)

Jesień dokonuje zmian na naszych talerzach. Pojawiają się inne kolory, smaki i potrawy. Co jeść jesienią, aby obronić się przed infekcjami i uodpornić nasz organizm?

Podziel się

Co jeść, by wzmocnić odporność

Co jeść, by wzmocnić odporność (123RF)

dugxq1y

Jesień to czas rozgrzewających i bardziej kalorycznych potraw, które dostarczą nam więcej składników odżywczych niż letnie sałatki i niskokaloryczne dania. Poza tym powinno być to jedzenie naturalne, jak najmniej przetworzone, bogate w witaminy i minerały. Powinno nas także zachęcać kolorami, aromatami i smakiem. Jesienne pokarmy powinny dostarczać nam również odpowiednią ilość białka, węglowodanów i zdrowych tłuszczów.

Co jeść jesienią?

Warzywa korzeniowe, kiszonki i warzywa liściaste, kiełki – są bogate w witaminy, minerały i naturalne probiotyki:

  • marchew, pietruszkę, seler korzeniowy i naciowy, szpinak, brokuły, jarmuż, cebulę, czosnek, natka pietruszki, buraki, dynia, por i wszelkie kiszone

dugxq1y

Jak rozpoznać dobry miód?

Jesienne owoce i ich przetwory, które dostarczają witaminy, minerały i naturalne antyoksydanty:

  • śliwki, jabłka, gruszki, pigwa, aronia, winogrona

dugxq1y

Kasze i produkty pełnoziarniste, które dodają energii, są sycące i chronią przed infekcjami:

  • kasza jaglana i płatki owsiane na śniadanie

Nasiona strączkowe – rozgrzewające, dające poczucie sytości, są dobrym zamiennikiem mięsa, ale nie w przesadnych ilościach:

  • fasola, groch, soczewica, ciecierzyca
  • ryby, jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. Odżywiają mózg, wspomagają funkcjonowanie układu immunologicznego. Mogą być zamiennikiem dań mięsnych
  • kakao, orzechy, miód – chronią przed niedoborami magnezu, selenu, potasu, witamin z grupy B. Poprawiają koncentrację, redukują stres, wspomagają pamięć

dugxq1y

Potrawy dobre na jesień

  • Ciepłe śniadania – jajecznica, owsianki, kasza jaglana z dodatkiem suszonych i duszonych owoców i rozgrzewających przypraw: cynamonu, imbiru, chili. Placki i naleśniki z mąki orkiszowej lub kasztanowej z dodatkiem miodu, owoców i ziaren.
  • Zupy i buliony – rozgrzewające, aromatyczne , z dodatkiem ziół i pikantnych przypraw. Dostarczają energii, odżywiają i dają poczucie wewnętrznego ciepła.
  • Pieczone i gotowane na parze ryby z warzywami, ryżem, komosą ryżową. Ryby są źródłem witaminy D i C, które wspomagają układ odpornościowy, zwalczają bakterie i wirusy.
123RF

(123RF)

  • Pasty warzywne skomponowane z nasion strączkowych, warzyw korzeniowych, nasion, oliwy i rozgrzewających przypraw.
  • Dania zawierające chude mięsa – drób, wołowina, jagnięcina. Pieczone w folii, gulasze, dania jednogarnkowe z dużą porcją warzyw, ziół i rozgrzewających przypraw.

dugxq1y

Przykładowy jadłospis na jesień

  • Śniadanie – ciepła kasza jaglana z cynamonem z dodatkiem orzechów i suszonych owoców. Ciepła herbata ziołowa z cytryną.
  • Drugie śniadanie – 2 kromki chleba graham z pastą warzywną z oliwą i kiełkami . Kawa americano.
  • Obiad – pieczony pstrąg z bukietem warzyw, sałatka z marchwi i jabłka z olejem rzepakowym.
  • Podwieczorek – pieczone jabłka z żurawiną i miodem.
  • Kolacja – zapiekanka z ziemniaków, mielonego mięsa z indyka, papryki, ziół z oliwą. Herbata czerwona.

dugxq1y

Czego unikać jesienią?

Unikajmy wieprzowiny, dużej ilości cytrusów, zimnych jogurtów. Spożywane w dużej ilości wychładzają organizm, co jest niekorzystne dla organizmu podczas chłodnych pór roku.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

dugxq1y

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułTarnobrzeg: Miasto wyemituje obligacje za ponad 27 mln zł na pokrycie rat kredytu i deficytu budżetu
Następny artykułTorchlight III v99102 +17 Trainer (promo) PC