Odpowiednie nawodnienie i dostarczenie składników odżywczych razem z jedzeniem podczas choroby, to jeden z kluczowych czynników gwarantujących szybki powrót do zdrowia.
Gdy walczysz z infekcją, Twoje ciało potrzebuje składników odżywczych i energii, aby wzmocnić układ odpornościowy.
Niestety podczas choroby przebiegającej z wysoką gorączką nasz apetyt jest znacznie osłabiony i pojawiają się problemy z jedzeniem.
I to pomimo tego, że w rzeczywistości spalasz więcej kalorii niż zwykle ze względu na dodatkowe obciążenie organizmu.
Dlatego tak ważne jest odpowiednie odżywianie podczas choroby.
Co jeść, gdy masz gorączkę
- Jogurt
“Prawdziwy” jogurt jest bogaty w białko, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji.
Zawiera także “pożyteczne” bakterie, czyli probiotyki.
Dzięki, którym możesz uzupełnić ubytki we florze jelitowej spowodowane infekcją.
Zdrowa flora jelitowa = zdrowy układ odpornościowy.
Dzieje się tak dlatego, że jelita i znajdujące się w nich “pożyteczne” bakterie stanowią pierwszą linię obrony przed przeziębieniem i grypą.
Postaraj się wybierać jogurty z żywymi kulturami bakterii, które nie zawierają cukru.
- Rosół
Ta lekkostrawna, sycąca potrawa jest świetnym źródłem białka, którego nasz organizm potrzebuje do regeneracji, gdy mamy gorączkę, a także zapewnia tak ważne podczas gorączki nawodnienie.
Ponadto świetnie łagodzi ból gardła.
- Woda
Jak już wspomniałem powyżej, utrzymanie odpowiedniego poziomu nawodnienia ma kluczowe znaczenie.
Podwyższona temperatura prowadzi do nadmiernego pocenia się.
Dlatego właśnie nasze zapotrzebowanie na wodę jest jeszcze większe, niż gdy jesteśmy zdrowi.
Ponadto woda pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i nerek.
Bardzo ważnych narządów, jeśli chodzi o usuwanie toksyn i ciał obcych z naszego organizmu.
- Owoce
Większość owoców zawiera bardzo duże ilości wody [nawet więcej niż 80%], dlatego doskonale nadają się do nawadniania organizmu.
Oprócz tego wiele z nich jest bogata w witaminy C, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania naszego układu odpornościowego.
Zwłaszcza owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny mogą poszczycić się dużymi ilościami witaminy C.
- Gotowane Warzywa
Podobnie jak owoce, warzywa dostarczają niezbędnych witamin i składników odżywczych, które wspierają nasz układ odpornościowy i pomagają w pozbyciu się gorączki.
W szczególności warzywa takie jak marchew, cebula lub seler, które możesz użyć do gotowania opisanego wcześniej rosołu.
Jedzenie surowych warzyw nie jest najlepszym pomysłem podczas infekcji.
Są one bogate w błonnik.
Który może być trudny do strawienia, gdy masz gorączkę – Twój układ trawienny nie jest w najlepszej kondycji podczas infekcji.
Czego nie jeść, gdy masz gorączkę
- Napoje i żywność bogata w węglowodany [cukier]
Wszelkiej maści ciastka, ciasteczka, wypieki, lody, napoje słodzone…
Cukier, zwłaszcza ten przetworzony, powoduje stany zapalne w naszym organizmie i zakłóca funkcjonowanie naszego układu odpornościowego.
- Alkohol i kofeina
Zarówno kawa, jak i alkohol nasilają odwodnienie.
Jak wspomniałem już wcześniej, podczas gorączki Twój organizm ma zwiększone zapotrzebowanie na wodę.
A także są to po prostu “puste” kalorie, nie zawierają one żadnych składników odżywczych i witamin.
Podsumowanie
Poniżej jeszcze raz lista pokarmów, które wzmacniają nasz układ odpornościowy:
- jogurt
- rosół
- woda
- owoce
- gotowane warzywa
I pokarmy, które osłabiają nasz układ odpornościowy:
- napoje i żywność bogata w węglowodany [cukier]
- alkohol i kofeina
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS